Sport

Ezek a sportok a legjobbak a 10 év alatti gyermekek számára

  • Szerző:nuus
  • 2020.09.01 | 11:18

Egy testnevelő szerint.

Már óvodáskorban fontos elkezdeni gyermekünk mozgáskultúrájának fejlesztését. Ekkor még inkább a szülő választ sportágat, míg később, akár már alsó tagozattól a kicsik maguk is beleszólhatnak a döntésbe. De melyek lehetnek számukra a legmegfelelőbb mozgásformák? Ez a kérdés az iskola- és az ovikezdés hetében különösen aktuális.

Fotó: Pixabay

„Általában a szülők döntése, hogy a gyermek hobbi- vagy versenyszinten kezd sportolni. Én azt támogatom, hogy óvodás- és kisiskoláskorban hobbiszinten próbáljon ki minél több sportágat a gyermek. Később innen lehet továbblépni a versenysport irányába” – mondja Szabó Tímea testnevelő és táncpedagógus, az Impulz Mozgásközpont vezetője. Szerinte ideális esetben a gyerkőc valamilyen táncot, harcművészetet és labdajátékot is kipróbál, mivel ezek szerepe óriási a mozgásfejlesztésben.

„Érdemes olyan sportot választani, melynek mozgásanyagában minél több keresztmozgás szerepel. Ennek során egyszerre használjuk a jobb és a bal agyféltekét is. Ilyenek például a különböző harcművészetekben alkalmazott kúszó-mászó mozgások. Ezek a testtudat javulása mellett a szellemi fejlődéshez is hozzájárulnak: ha 0-3 éves kor között kimaradnak, az akár tanulási nehézségek kialakulásához is vezethet” – árulta el.

De ugyanilyen jótékony hatással van a legkisebbek fizikumára a tánc, ami megerősíti a törzsizomzatot, így szerepe van a gerincferdülés megelőzésében, ráadásul a zenének köszönhetően fejleszti a ritmusérzéket is. A mezítlábas foglalkozások pedig az egészséges lábboltozat kialakulásához járulnak hozzá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.