Sport

Mozgásallergia: lehetsz allergiás a testedzésre, de ez nem ok arra, hogy felhagyj a mozgással

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.23 | 16:13

Mint kiderült, az, hogy valaki allergiás a mozgásra, tényleg lehet valódi indok arra, hogy miért éppen a kanapén lustálkodik egy pohár bor társaságában, ahelyett, hogy az edzőteremben bírkózna a kilókkal. Egyesek számára ez maga a valóság és komolyabb állapotról beszélünk, mint elsőre tűnik, de az nem megoldás, ha teljesen felhagyunk az edzéssel.

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

A terhelés indukálta anafilaxia egy ritkának mondható betegség, amely főleg mozgás hatására kezd el tüneteket produkálni légzési nehézség, csalánkiütés, hányinger, hányás vagy akár ájulás formájában. Először 1979-ben jegyezték fel ezt az állapotot, de mielőtt pánikba esnénk, érdemes azt a megyugtató adatot is figyelembe venni, hogy

100 ezerből csak minden ötvenedik embert érint a dolog.

Az allergia pontos oka még mindig homályos, Maria Castells, a Brigham and Women’s Hospital allergológusa szerint azonban egyre több esetet regisztrálnak, ám a szakemberek még mindig nem tudják, mi váltja ki a tüneteket.

Több teória is létezik, de laboratóriumi keretek közt nehéz reprodukálni ezt az állapotpt, ez a tesztelést is megnehezíti. Több faktor egyidejű megjelenése az, ami indikálhatja a tünetek megjelenését,

akár az edzés előtt elfogyasztott ételek is előidézhetik az akár négy óráig is kitartó allergiás reakciókat.

A tapasztalatok szerint a kagyló, a zeller, a tojás vagy a mogyoró fogyasztása, de az aszpirin is tehet róla. Nők esetében menstruáció közben, a megnövekedett ösztrogénszint is befolyásolhatja, de a szimptómák nagyrészt azokon jelentkeznek, akik egyébként is szenvednek valamilyen allergiától.

A szakértők arra biztatják az érintetteket, hogy ne hagyjanak fel a testmozgással, inkább próbálják meg elkerülni azokat a tényezőket, amelyek előidézhetik a tüneteket. A rendszeres mozgás ugyanis nagyon fontos az egészség megőrzésének érdkében, elhagyása betegségeket, elhízást eredményezhet. Az úszás és a vízi sportok a mozgás olyan formái, melyek esetében még nem jelentettek allergiás reakciót, szemben a futással, a tánccal vagy éppen a kerékpározással, de kertészkedés közben is kialakulhatnak a kellemetlen tünetek.

Bár igazán komoly mellékhatások ritkán fordulnak elő, ha bármelyik tünetet észleljük, akkor keressünk fel egy szakorvost, akivel konzultálhatunk. A terhelés indukálta anafilaxia sokszor diagnosztizálatlan marad, a legtöbben ugyanis inkább meg sem próbálják újra a testmozgást, ha panaszokat tapasztalnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló