Sport

Az egész országban csak hat nő űzi ezt a sportot

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.16 | 15:18

Kitalálod, mi az?

Vajon milyen sport lehet az, amit Magyarországon mindössze hat nő űz profi szinten? Eláruljuk: a hölgyek hőlégballon-pilóták, ám alacsony létszámuk nem jelenti azt, hogy ne lehetne csatlakozni hozzájuk. 

„Édesapámnak is szenvedélye volt a ballonozás, így én először tízéves koromban repültem. Akkor kezdődött a szerelem” – meséli Császár Dalma hőlégballon-pilóta, a Unique Ballonsport Club elnöke, aki ma már több mint 10 éve oktatja is a repülést. Hogy a következő generáció is továbbviszi-e a hobbit, azt még nem tudni, mindenesetre Dalma kislányának már az óvodában is ballon volt a jele.

Fotó: Polinszky Tibor

Azért ne gondoljuk, hogy hőlégballon-pilótának lenni nálunk ismeretlen hobbi: Magyarország legnagyobb klubja összesen több, mint 40 főt, köztük 9 pilótát számlál. Sokan azonban nem is tudják, hogy nők számára is elérhető ez a képesítés – így az idén 30 éves klub fontos célja, hogy a hölgyek körében is megismertesse ezt a lehetőséget. Szeretettel várják mind a profi képzésre jelentkezőket, mind azokat, akik inkább csak utasként ismerkednének a repüléssel, vagy csapattagként szeretnének bekapcsolódni a sportba.

„A hat magyar női pilóta közül négyen dolgozunk együtt a klubban, egy jó kedvű, profi csapat tagjaiként – mondja Dalma. – Ezen felül jelenleg is van négy pilótanövendékünk, akik közül kettő utasként szeretett bele a ballonozásba.”

A klub elnöke hozzáteszi: helyettese IT-szakember, míg a másik két hölgy pilóta a design és a személyzettoborzás területén dolgozik. Maga Dalma főállásban üzleti konzulens – így elmondható, hogy a repülés a női pilótáknak elsősorban hobbi és szerelem.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Motor
Hibrid motorral jön a Kawasaki
  • szerző:nuus
  • 2020. 11. 27.
Tech
Olcsó okosórát mutatott be a Redmi
  • szerző:nuus
  • 2020. 11. 30.