Sport

Komoly változás érik egy „hagyományosan magyar” sportágban

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.03 | 08:18

A magyar öttusa szövetséget kihagyták a döntésből.

Kerékpározás váltaná a lovastusát az öttusa programjában. A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezető testülete titokban arról szavazott, hogy a lovaglás helyére a kerékpározás kerüljön – írja a Guardian. Gallai István, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára szerint a

UIPM magyar tag nélkül működő végrehajtó bizottsága

hivatalosan arról értesítette a szövetséget, hogy jelentős változásokról döntöttek. Az UIPM csütörtökön egy videokonferencia keretében tájékoztatja a tagszövetségeket.”Mindezek mellett jövő szerdán Monacóba kell utaznom, ahova az UIPM technikai, versenyzői és edzői bizottságának néhány tagját hívták meg. Nem nehéz kitalálni, hogy a tanácskozáson az öttusa jövője lesz a téma” – mondta a nemzetközi szövetség edzői bizottságának tagjaként is tevékenykedő Gallai István.

Ha valóban kikerülne a lovaglás,

azzal páratlanul drasztikus változás történne a sportágban. Az UIPM végrehajtó bizottságában jelenleg nincs magyar képviselő, a november 27-28-i tisztújító kongresszuson Gallai István pályázik a tagságra. A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében -, de a sportágak sosem cserélődtek.
Az viszont tény, hogy egy világversenyen

évek munkája úszhat el az egyenetlen képességű lovak sorsolása miatt.

Jó példa erre, amikor nyáron Tokióban a német Annika Schleu toronymagasan vezetett a lovaglás előtt, de az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával.  Neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küzdött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra. Edzője, Raisner előbb kívülről bíztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta Schleut, hogy pálcázzon erőteljesen.

Az állat viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni,

és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás. Saint Boy végül elkezdte a pályát, de néhány ugrás után ismét ellenszegült, így Schleu pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló