Sport

Az 5 leggyakoribb hiba, amit edzéskor elkövethetsz

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.04 | 06:46

Van, hogy fogyni és formásodni szeretnél, mindent meg is teszel az ügy érdekében, de valamiért mégsem körvonalazódik a kívánt eredmény. Öt ok, ami a szakemberek szerint a sikertelen edzések mögött állhat.

123rf.com

A rendszeres sportolás, az izzadás és a kemény edzés azt az érzést válthatja ki bennünk, hogy mindent megteszünk a fogyásunk érdekében, aztán ráállunk a mérlegre és szomorúan állapítjuk meg, hogy egy dekát sem vesztettünk a súlyunkból. Talán még többet is mutat, mint korábban… Ne vegye el a kedvünket ez, a következő napokban azonban változtassunk egy kicsit az edzéseinken. Mutatjuk, hogy mik lehetnek a hibák, amiket elkövethetünk, és amik miatt nem olyan sikeres a fogyókúránk, mint ahogyan elvárnánk.

 

Csak a kardióra mész

Az igaz, hogy a kardióedzések hatására csak úgy repülnek a kalóriák, de csak a futás, bringázás, úszás nem feltétlenül elég ahhoz, hogy fogyjunk is. Legalábbis hosszú távon. Egy ideig valószínűleg elegendő ez a mozgás, de egy idő után megállhatunk a fogyásban – érdemes statikus gyakorlatokkal is rásegíteni a testünk alakítására, az alakunk formálására.

Váltakozó intenzitású edzésekkel próbálkozol

Biztosan ismerjük azokat az edzéseket, amikor hol nagyobb intenzitással dolgozunk, hol pedig lassabban, pihentetőbben – mint például egy jó kis spinningedzésen. Ezek hatékonyabban is működnek, mint azok az edzések, amelyek az elejétől a végéig a hajtásról szólnak. És ahogyan az előbb is említettük: a kardió nem minden, iktassunk be súlyzós, erősítő, alakformáló részeket is a napi rutinba.

Következetlenek vagy: egyszer fent, egyszer lent

Ha komolyan gondolod a fogyást és a formásodást, akkor azt nem lehet csak úgy, félvállról venni. A rendszeresség igen fontos, ha havonta négyszer elmegyünk futni, attól ne is várjunk csodát. Ahogyan a heti 20 perc sétától vagy a heti egy jógaórától sem. Hetente négy-öt alkalommal mozogjunk legalább 45 percet – fogadjuk el, hogy ha komolyan gondoljuk a fogyást, akkor az időt és energiát igényel.

Ugyanazok a gyakorlatok ismétlődnek

Amikor hozzáfogunk a rendszeres sportoláshoz, kialakul egy gyakorlatsor, amit napról napra végigcsinálunk. Esetleg növeljük a sorozatok számát. Ez mindenképp jó, de emellett érdemes új gyakorlatokkal változatosabbá tenni az edzéseket – azon túl, hogy nem lesz unalmas, az új gyakorlat máshogy mozgathatja, másképp erősítheti, formálhatja az izmainkat.

Az étrended nem követi az életmódod

Végül az étrend: nem mindegy, hogy mikor, mit eszünk. Nézzünk utána, kérjük ki szakember véleményét arról, hogy milyen ételekre lehet szüksége a szervezetünknek, hogy mi az, amit mindenképp fogyasszunk és mi az, amit semmiképp, még ha egy kis kilengés a képlet része is lehet olykor-olykor.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.