Sport

Elhunyt az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok magyar úszólegenda

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.21 | 11:48

93 esztendős korában elhunyt Tumpek György, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó.

93 esztendős korában elhunyt Tumpek György, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó, az első, aki a mai napig magyar számnak számító 200 pillangón Európa-bajnok és olimpiai érmes lett.

Fotó: Pixabay

Ha az olimpiai programban szerepelt volna 100 pillangó, azon alighanem utcahosszal nyer, hiszen 1953-ban és 1954-ben ötször döntött világrekordot ezen a távon. Továbbá, ha nem lett volna akkora szája, akkor nem húzzák le az 1952-es játékokra utazók listájáról. Csak hát már a bevezetőben említett párbeszéd is mutatja, Tumpek György sosem arról volt híres, hogy meghúzódik a háttérben – amikor a helsinki játékok előtt egy moszkvai és leningrádi versenykörutat követően a pártházban fogadták az úszódelegációt, a terem valósággal zengett a szovjet úszósport dicséretétől. Ebbe a kórusba hasított bele hősünk megjegyzése: azért a magyarokról se feledkezzünk meg, mert a számok többségét mégiscsak mi nyertük… Hiába volt meg a formaruhája, az utazási okmányokat sohasem kapta kézhez a történtek után…

Két évvel később kiderült, alighanem egy érmet „felejtettek otthon” a sportvezetők, hiszen a torinói Európa-bajnokságon nagyszerű győzelmet aratott 200 pillangón, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy egyike volt azoknak, akik az 1953-ban a FINA által engedélyezett delfines lábtempóval tökéletesen tudott haladni az új úszásnemben. Megint más kérdés, hogy a egész pályafutását végigkísérő „befejezetlenség” 1954-ben sem kímélte: a torinói eredményhirdetést elmosta a nyitott uszodára törő vihar, azaz élete egyetlen „nagy” aranyérmét követően nem hallgathatta meg a Himnuszt.

A budapesti Európa-bajnokságon még tagja volt a 4×100 vegyesen ezüstérmes váltónak, ezt követően visszavonult, és edzősködni kezdett. A Budapesti Honvédnál kiváló úszók kerültek ki a keze alól, többek között ő trenírozta későbbi szövetségi kapitányunkat, Kiss Lászlót is. Húsz év alatt 52, később legalább magyar bajnoki címet nyerő úszót indított el a pályán –1977-ben viszont nyugdíjba küldték, attól fogva visszahúzódva él szigethalmi otthonában, egészen mostani haláláig.

Forrás: Magyar Úszó Szövetség


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.