Labdarúgás

Elindult a nő foci vb: 5 dolog amiért nem vagy menő, ha nem nézed

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.08 | 15:16

El is mondjuk, hogy miért kell nézni a nők foci világbajnokságát.

Amandine Henry bombagólt lőtt a nyitómeccsen Dél-Korea válogatottjának – Fotó: Lionel Bonaventure / AFP

Péntek este megvolt a Franciaországban rendezett női labdarúgó vb nyitómeccse, ahol a házigazda francia válogatott jól elverte Dél-Korea együttesét. A 4-0-ra végződött meccs minden jóságot bemutatott, ami ma a női fociban megvan, persze a szoros küzdelmen kívül. Az ázsia válogatottnak ugyanis nem sok momentuma volt a mérkőzésen, viszont Amandine Henry záró bombagólja rendesen feltolta az adrenalin szintünket. De nem is ez a lényeg, hanem a tízezrek előtt játszott nyitómeccs után következő világbajnokság, ami sok szempontból is áttörés lesz a sportág történetében. Ráadásul a női foci amúgy is hatalmas léptekkel fejlődik évről-évre, és egyre kevesebben meosolyognak elnézően, ha a női foci kerül szóba, mutatjuk is, hogy miért.

Fejlődtek a csapatok és játékosok

A nagy futball klubok, ha lassan is, de rájöttek, hogy ha az emberiség másik fele is focizni kezd, az hatalmas üzlet. Egy sor top klubnál, mint a Barcelona a lánycsapatok már ugyanazt az odafigyelést, és edzésmunkát kapják, amit a fiúk, utóbbi klubnál idén először a lánycsapat le is győzte a fiút, igaz a 12 év alattiaknál, de a jövőt ez is jól jelzi. Jelenleg pont megvan az, amit a férfiak legjobb csapatainak focijában szerethetünk, például a szervezettség a technika vagy a gyorsaság, de többnyire hiányzik a színjáték, a mezhúzogatás és ütközések jó része, a cseleket többé-kevésbé tisztán meg lehet csinálni. Jelenleg tényleg jó nézni a női focit.

Egymilliárd feletti nézőt várnak

Állítólag mostani vb lesz az, amikor még nagyobb tömegek ülnek fel a vonatra, vagyis válnak rendszeresen női meccseket néző rajongóvá. A FIFA arra számít, hogy legalább egymilliárd ember fog tévén legalább belenézni egy meccsbe, a helyszínen pedig garantált a nézőszám és a hangulat. A franciák családostul mennek női focit nézni, az angolok hagyományosan több tízezren követik a helyszínekre a női válogatottat, így a legnagyobb stadionokban, rendes világverseny hangulat van. Ideje, hogy mi is megnézzük, mitől őrül meg a világ fele.

Nagyon erős válogatottak csapnak majd össze

Külön reménykeltő a meccsekre nézve, hogy a mezőny nagyon kiegyenlített, sok atomerős csapat van, szinte lehetetlen megtippelni, hogy ki lesz a befutó. Az amerikaiak talán erősebbek, mint eddig bármikor, ami azt is jelenti, hogy esélyesek, mert női fociban a legmenőbbek között vannak. A franciáké viszont a legösszeszokottabb válogatott, elképesztő a csapategységük, és otthon játszanak. Ha fociról van szó, a másik befutó természetesen a német válogatott lehet, de kemények a norvégok, ott van Japán vagy éppen Brazília válogatottja, esteleg az angolok, akiknek a szövetségi kapitánya a legendás játékos Phil Neville . Gyilkos csoportok, jó negyeddöntők várhatóak.

Több lehet a gól

Van egy poszt, ahol sokkal nehezebb a dolguk a női focistáknak, ez a kapus kérdése. A hétméteres kapuban mindent elérni nem egyszerű, de ez egyáltalán nem hátrány, több gól, nagy gálák lehetnek. Nem véletlen, hogy korábban az is felmerült a labdarúgásban, hogy nyolcméteresre növelik a kapu méretét, hogy több legyen a gól, ezáltal élvezetesebbek legyenek a meccsek. Egyértelműen sok gólt várunk az idei női foci vb-n, a nyitó 4-0 is már sokat ígér.

Vannak igazi sztárok, még magyar is

Ha nagyon akarunk, még magyarnak is szurkolhatunk. A világ egyik legjobbja, ha nem a legjobbja jelenleg a Budapesten született, de német válogatott Marozsán Dzsenifer, aki ráadásul Lyonban légióskodik, és hol lesz a vb döntője? Persze, hogy Lyonban. De a rózsaszín hajpántos amerika Alex Morgan, a brazil Marta, vagy a norvég Ada Hegerberg is hatalmas sztárokká nőhetnek az idei vb-n, nem mintha eddig névtelen focisták lettek volna.

+ 1 – Magyar tévéadón is láthatod

Kényelmes is lesz, mert végre az M4 felkarolta a magyar foci ügyét, és jópár meccset, a legérdekesebbnek ígérkezőeket, közvetítik. De a FIFA ingyen is streameli az összes mérkőzést, hogy népszerűsítse a sportágat, igaz, ott persze nincs magyar közvetítés.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló