FarangFrank
által írt cikkek

Digitális nomádnak lenni alapvetően jó dolog. Utazik az ember, ha megtetszik számára egy hely, nagyjából elég, ha talál magának egy jó munkaállomást, és már dolgozhat is. Sokan Délkelet-Ázsia valamelyik szigetére voksolnak, de mi megnéztük, mi a helyzet, ha az ember COVID-időkben Európán belül, de egy napsütötte görög szigeten próbál nomádkodni.

Odavetett félmondatként találkozhat az ember azzal, hogy a Küklád szigetvilág közül némelyik tud bizony olykor szeles is lenni. A Pannon-medencében szocializálódott egyed erre mit tesz? Bölcsen megvonja gondolatban a vállát, hogy oké, erre is előfordul az ilyen, sőt, még olyanabb is, aztán mégsem tesszük szóvá.

Négy lépés távolságból és erősen hessegetve mondja a nakszoszi kórház biztonsági őre, hogy maradjak az udvar közepén. A maszk miatt nehezen érteni a göröggel vegyített angol szavakat, de annyi lejön, a Covid-gyanú miatt a kórházba nem lehet belépni, az udvar közepén van egy árválkodó konténer, ott már állnak páran, ott kell várni majd a doktorra, aki eldönti, mi legyen az emberrel a tünetek alapján.

Nakszosz kikötője csak néha pihen, a szárazföldről és a környező szigetekről, folyamatosan érkeznek a hajók. A kompok java görögöket ont ki magából, Szantoríni és Míkonosz irányából persze érkeznek külföldiek is bőven, jobbára mindenki maszkban, némileg tanácstalanul, hogy most akkor ezen a szigeten éppen mi a helyzet.

Nevezték már a tűz és a boszorkányok szigetének is Siquijort, ezt a fülöp-szigeteki kis szigetet, ami nem csak természeti adottságai, hanem monda- és hiedelemvilága miatt is az egyik legérdekesebb megállóm lett az egész délkelet-ázsiai utam során. A siquijori gyógyítók közül eggyel sikerült is találkozni a sziget közepén elterülő dzsungel mélyén.

A szerencse és a véletlen vezetett az “Isla de fuertes”, vagyis a tűz szigetére, amit a kétezres évek elejéig a belföldi turizmus is elkerült, mondván, a boszorkányok szigetére ki szeretne önként menni? Boszorkányok helyett gyógyítókat, mély dzsungelt és eldugott partokat lehet találni Siquijor szigetén, ami az egyik legemlékezetesebb megállóm az egész utazás során. Első rész.

Port Barton, El Nido, és Coron - három olyan fülöp-szigeteki gócpont, ami turisták százezreinek szerepel a bakancslistáján. Mindhárom hely a legnyugatibb fülöp-szigeteki sziget, Palawanon van, vagyis, azt gondolhatnánk, a legkisebb gond a közlekedéssel lesz, ám ahogy ez lenni szokott, semmi sem olyan egyszerű Délkelet-Ázsiában, mint az elsőre gondolnánk. Port Barton után El Nido és Coron lesz a terítéken.

Port Barton, El Nido, és Coron - három olyan fülöp-szigeteki gócpont, ami turisták százezreinek szerepel a bakancslistáján. Mindhárom hely a legnyugatibb fülöp-szigeteki szigeten, Palawanon van, vagyis, azt gondolhatnánk, a legkisebb gond a közlekedéssel lesz, ám ahogy ez lenni szokott, semmi sem olyan egyszerű Délkelet-Ázsiában, mint az elsőre gondolnánk. Elsőként Port Bartont járjuk körül.

Thaiföldön is már van halálos áldozata a koronavírusnak. A hatóságok önkarantént kérnek szükség esetén a turistáktól és közben betiltották Ázsia legnagyobb buliját, az ötvenezres Full Moon partit.

Fülöp-szigetek az életigenlők országa, és az életszeretet kíméletlenül ragadós, az is mosolyra húzza a száját, aki huszon pár óra után érkezik meg ebbe a Délkelet-Ázsiai országba. A következőkben Palawan szigetének fővárosát, Puertó Princesát mutatjuk be, és egy olyan csodát, ami még a fővárosától nem messze lévő föld alatti folyónál is nagyobb, egy börtönt, amit jó eséllyel egy Rejtő-rajongó álmodott meg, vagy a sors volt nagyon vicces kedvében.