Farangfrank
által írt cikkek

Görögországot mindenki ismeri, vagy legalábbis azt gondolja az ember, hogy persze, hogy ismeri, hiszen az történelemkönyvekben az ókortól jelen van, és hát ugye nem is valami távoli ország, szóval már csak ezért is. Összeállításunkban igyekszünk ugyanakkor olyan dolgokra is rávilágítani, amik nem feltétlenül maguktól értetődőek.

Június 9-e nagy nap lesz Thaiföld történelmében. Hogy mekkora, arra majd az idő megadja a választ, de mindenesetre ez a napja kannabisz dekriminalizálásának. A Plook Ganja weboldal összeomlott ezen a napon, annyian akartak regisztrálni, hogy otthon termeszthessenek kannabisz. Aztán csak magához tér a site, és egy nap alatt 150 ezren kapták meg a hatóságtól az engedélyt. De azért ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve mindent lehet. Sőt.

Görögország már messze nem a takarékos turisták Mekkája. A Covid után és az energiaárak berobbanását követően kilőttek az árak Görögországban is és aki nem időben foglalt, az amúgy a megfizethetőbb Krétán is csak tekingethet körbe, amilyen árak vannak arrafele. Helyszíni tudósítónk jelenti.

Amikor ötödik alkalommal veszi le az ember a szobája fogasáról a nedves sapkáját és a félszáraz törölközőjét, akkor biztos lehet benne, hogy nem a szokványos februári időjárással van dolga Thaiföldön. Merthogy valami megint félrement e délkelet-ázsiai országot illetően, de erről nem a hatóságok tehetnek.

A Thai öböl egyik ékköve Koh Phangan, ami messze több mint a Full Moon partik helyszíne. Egyedi és értékes zenei kínálatot tudott felvonultatni az elmúlt években, köszönhetően több itt letelepedett dj-nek, akik a Coviddal terhelt időkben sem pihennek. Igaz, a partiélet megváltozott. Tudósítónk ennek járt utána a helyszínen. 

Február elsejétől ismét él a Test and Go rendszer Thaiföldön, ám mivel még nem jelent meg a hivatalos közlönyben, több a kérdés, mint a konkrétum. Így aki most szeretne a királyságba utazni, jobban teszi ha vár még pár napot.

Menjek, ne menjek? Ha megyek, mégis, hogy kezdjek neki? Egyáltalán, megéri? Kétségtelen, idegtépő is lehet egy thai út, de ugyanakkor egy egyedi Thaiföldet lát cserébe az utazó. Összeszedtük a Sandbox program majd minden fontos elemét, hogy aki most tervezne a délkelet-ázsiai országba utazni, jó eséllyel képbe kerülhessen. 

Rebeka és András a 4. napjukat töltik a thai hospitelben, az állapotuk javul, sőt, a nyálmintás teszt eredménye alapján már nem covidosak, de ettől függetlenül maradniuk kell a napi 120-150 ezres költséget jelentő karanténszállón.

Rebeka és András egy thai hospitelben vannak. Ide kerülnek mindazok, akik covid-pozitívak lettek. Nem ők az elsők, akiknek szembesülniük kellett azzal, milyen is az, amikor az álomutazás a semmiből egy rémálom lesz. A magyar pár egészségileg nagyjából rendben van, de ahogy a szavaikból ki lehetett venni, főként az aggasztja őket, hogy az egész tortúra végén ki fizeti a tetemes költségeket, mert ahol vannak, az a biztosító szerint nem kórház, a thai értelmezés szerint viszont igen. Thaiföldi tudósítónk beszélgetett velük.

Sem ember, sem azonosításra alkalmas dokumentum nem volt azon a hajón, amelyből olaj szivárog a tengerbe, veszélyeztetve a thai öböl élővilágát. A thai haditengerészet azon dolgozik, hogy mielőbb megállítsák az olajfoltot, ami napokon belül elérheti Koh Samui szigetét.