FarangFrank
által írt cikkek

Kambodzsában kevesebb a mosoly, mint az északi szomszédoknál, és az étel sem olyan pazar, mint délebbre. Az emberek karcosan őszinték, dacosan keményfejűek és távolságtartóbbak, mint általában Délkelet-Ázsiában. Ennek ellenére - vagy éppen ezek miatt is - Kambodzsa a backpackerek egyik kedvenc országa még mindig, mert rejt olyan kincseket, amelyeket érdemes felfedezni. Délkelet-Ázsia szubjektív alsó sorozatunk következő részében a szárazföldi Kampot és Kep lesz a két fő állomás.

Dumaguete városában, ahol az első Kínán kívüli haláleset történt, vizsgálják az esetleges fertőzöttséget. Thaifödön eközben óvatos derületással kommentálták annak a speciális gyógyszerkoktélnak a sikerességét, amely révén egy páciens vírusmentes lett.

Három délkelet-ázsiai ország, amit leginkább kínai turisták látogatnak, és főként ebben az időszakban. Helyszíni tudósítónk Fülöp-szigetek, Malajzia és Thaiföld különböző helyszíneit járta be, hogy megnézze, az európai aggodalmakhoz hasonlókat lehet-e tapasztalni Délkelet-Ázsia főbb turistagócpontjaiban. Röviden: nem.

Majdnem annyian lakják, mint Magyarországot, fő büszkesége a háborús emlékművek és katakombák, jellemzője, hogy teljesen őrült, ellenben itt adják a legjobb pho levest, és soha nem áll meg. Igen, ez Ho Si Minh-város, lánykori nevén Saigon, ami szüntelenül vonzza a turistákat, akik egy része örömittas arckifejezéssel hagyja maga mögött, míg mások az egyik legjobb vietnámi városnak írják le. 

Pénzt adni az első rászorulónak, a piacon enni, út előtt mosatni, jobb lábbal lépni a repülőgép fedélzetére, onnan alvómaszkot/füldugót elhozni - csak néhány az olyan szokások közül, ami jellemző rám, ha utazok. De vajon jó-e az, ha vannak utazási szokásaink?

Vietnám hétköznapi arcával a Mekong-deltában és Con Dao szigetén sikerült találkozni. Can To egy másfél milliós város, amit a Mekong folyó ezer szállal sző át. A helyiek belőle élnek, és használják, és néha ki is használják, Con Dao pedig mindentől távol, de nem sokáig elhagyatottan áll a vietnámi tengerben.

A telefonod a legjobb barátod, sokkal jobb, mint te azt gondolod. Ha egyedül utazol, az alkalmazásokon keresztül nyílik számodra lehetőség hogy gyorsan informálódj. Nagyon nem mindegy tehát, hogy mit és hogyan használunk. Szubjektív app-ajánlónk következik.

Sorozatunk főbb országaiban - Vietnám, Kambodzsa, Thaiföld - inkább a buddhista vallás a meghatározó, de ennek ellenére - vagy éppen a megengedő buddhista szemlélet miatt - a nyugati ünnepek is kezdenek meghonosodni. Igaz, főként a turisták komfortérzete és persze az üzlet miatt.

Phu Qouck sziget az új Phuket, vagy Samui. Ez lehet akár jó is. De inkább nem annyira. Egy biztos, Vietnám nyugati partjainál fekvő szigete iszonyat menő az orosz és kínai turisták körében. Aki pedig ezt szereti, nyugodtan jöjjön ide, el is mondjuk, miért. 

Délkelet-ázsiai úticélok között általában a thaiföldi Phuket, Koh Samui és Bangkok szerepel első helyen, de néha érdemes kicsit lemenni a jól kitaposott ösvényekről, és olyan szegleteit megnézni Délkelet-Ázsiának, amik éppen még csak kezdenek ismertebbek lenni. Sorozatunk ebben igyekszik segíteni mindazoknak, akik szeretnek saját szervezésben, annak minden hozadékával együtt kalandoktól sem mentesen utazni, kicsit kilépve a komfortzónából.