Üzlet

Ez lesz a QR-kód jövője – Nagyon pénztárcabarát elektronikus fizetésen dolgoznak

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.24 | 17:33

Egy új, sokkal olcsóbb fizetési megoldás technológiája körvonalazódik. Jön a QR-kódos fizetés a boltokban

A bankkártyás fizetés alternatívájaként, várhatóan már szeptemberben elindul egy új mobilfizetési szolgáltatás, a qvik, amellyel a kereskedőknél vásárolhatunk. A lakosság számára ingyenes, a kereskedőknek pedig olcsóbb lesz a szolgáltatás, mint a jelenlegi bankkártyás elfogadás.

Az azonnali fizetésre épülő új, modern mobilfizetési szolgáltatások qvik márkanév alatt 2024-ben ingyenesen és automatikusan elérhetővé válnak az összes lakossági ügyfél számára, így a legtöbb fizetési helyzetben egy új fizetési alternatíva jön létre, hangsúlyozza az MNB.

A tervek szerint már szeptembertől ezen keresztül fizethetünk a kereskedőknél. A QR-kódos fizetés lényege az, hogy a mobiltelefonnal leolvassuk a kódot, majd a mobilbankon keresztül azonnali átutalással fizetjük ki a számlát. Ez a fizetés díjmentes lesz, nem terheli tranzakciós illeték sem, a pénz azonnal a kereskedő számlájára érkezik – szemben a kártyás fizetések több napos átfutási idejével –, ráadásul a kereskedőknek is olcsóbb megoldás lesz, mint a jelenlegi POS terminál.

Képünk illusztrációfotó: 123rf.com

Az MNB  “2024-es Fizetési rendszer” jelentéséből az derült ki, hogy tavaly emelkedtek a bankkártyás elfogadás költségei a kereskedők számára. A legkisebb forgalmú kategóriába (0-1 millió forint) tartozó kereskedők által fizetett elfogadói költségek forgalomhoz viszonyított aránya egy év alatt 0,4 százalékponttal 3,1 százalékra nőtt, azonban nem csak a legkisebb forgalmi kategóriába tartozók, hanem szinte minden kereskedő elfogadói költségei nőttek különböző mértékben, így már az 1-2,5 millió forint közötti forgalmú kereskedők költségei is a mutató célértéke fölé, 1,8 százalékra emelkedtek. Ezzel már több mint 50 ezer kereskedő fizet a célérteket meghaladó mértékű díjakat az elfogadási szolgáltatásokért.

Ezek a költségek továbbra is jelentősen magasabbak a nagyobb forgalmú kereskedők által viselt költségeknél, ugyanis a 250 millió forint feletti negyedéves kártyás forgalmú kereskedők által fizetett díj változatlanul 0,5 százalék volt. Az MNB szerint a magas költségekhez jelentősen hozzájárulhat, hogy a kiskereskedelmi tranzakcióknál eddig nem volt a kártyahasználatnak érdemi elektronikus alternatívája, melyben változást hozhat az azonnali fizetésre épülő qvik fizetési megoldás.

A jegybank szerint szintén hátrányos az elektronikus pénzforgalom terjedése szempontjából, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók elektronikus fizetések elfogadási szolgáltatásaiból származó bevételeinek egyre nagyobb része származik tranzakciószámmal vagy tranzakciók értékével arányos díjakból.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló