Tech

Kellemetlen: pornóoldal szivárogtatott privát felhasználói adatokat

Az internet egyik legjobb dolga az, hogy senkiről nem derül ki, hogy él-hal a hentaiért vagy a kikötözős szexért. Feltéve, ha a pornóoldal jól őrzi a személyes adatokat.

(kép: 123rf)

A vpnMentor nevű kiberbiztonsági kutatócsapat jelentette, hogy a Luscious.net őrizetlenül tárolta több, mint egymillió felhasználója személyes dolgait. Ebbe beletartozik az emailcím, név, na meg az oldalon belüli aktivitás. Az adatokból gyakorlatilag meghatározható a felhasználók személyazonossága, a pornófogyasztási szokásaikkal együtt.

Nincs gond, de lehetne

Gyerekjáték volt megszerezni az adatokat, legalábbis a vpnMentor szerint, azt viszont nem állítják, hogy nagyjából akárki ellophatta volna őket, aki kicsit is ért hozzá. A Luscious ugyanis semmilyen védelmet vagy titkosítást nem alkalmazott, amivel igen csak kellemetlen helyzetbe hozhatja a felhasználóit.

Itt főleg olyan emberekről lehet szó, akikről köztudott, hogy sok pénzük van. Elvégre elérhető adatokról van szó, a LinkedInen például könnyű vezérigazgatókat találni, elég, ha egy rosszindulatú hacker rálel egy vagyonos emberre az oldal felhasználói között, aki ráadásul érdekes perverziókkal is rendelkezik. Innentől egyenes út vezet a zsaroláshoz.

Nincs információ arról, hogy korábban ellopták-e ezeket az adatokat, ettől függetlenül nem lehet kizárni, hogy nem. Mindenesetre mostanra már betömték a biztonsági rést.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló