Tech

25 éve született meg az első magyar webcím

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.14 | 15:34

25 éve, 1991. október 15-én jegyezték be az első magyar webcímet, az első igazi honlapra azonban még két évet kellett várni. Emlékszel még a Heurékára? Tudod, mi volt az első befektetési célú magyar weboldal? Fakó emlékképek a világháló hazai hőskorából.

kod

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket az internet nélkül, de aki 1990 előtt született, annak még lehetnek tapasztalatai arról, milyen volt a világ a világháló nélkül.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleménye szerint az első magyar, vagyis .hu-ra végződő internet címet ugyanis 25 éve, 1991. október 25-én jegyezték be. Ez pedig az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének weblapja, a sztaki.hu volt. Az első igazi, megtekinthető honlapra azonban még két évet kellett várni: a Budapesti Műszaki Egyetem oldala, a bme.hu 1993-ban indult.

Az első hazai fecskék

1996 után már itthon is felpörgött a digitális forradalom. Ekkor év elején 400 domain név volt, a számuk áprilisra pedig már meghaladta az ötszázat. 1997-ben pedig megjelent az első magyar nyelvű kereső, a Heuréka is. A Webisztán blog korábbi gyűjtése szerint

  • az első magyar blog, a technocol.hu 2000-ben indult,
  • az első magyar Wikipédia bejegyzés 2003-ban született meg,
  • az első befektetési célú hazai weboldal pedig a zene.hu volt.

Ma már körülbelül 700 ezer .hu-ra végződő webcím van bejegyezve és naponta átlagosan 350 újat vesznek nyilvántartásba.

Így kezdődött minden

Ahogy Magyarországon, úgy a világ első webcíme is egy tudományos intézethez köthető: a Massachusettsi Technológiai Intézet égisze alatt működő Symbolics nevű cég 1985-ben jegyezte be a symbolics.com-ot. Az azóta csődbe ment vállalatot követte az összes nagy IT cég, és az első száz között megszületett többek között az IBM, a Xerox és a Siemens weboldala is.

Érdekes, hogy a Microsoft nem kapkodta el a dolgot és csak 1991. május 5-én tették hivatalossá a microsoft.com-ot.

És még néhány érdekesség a digitális forradalom úttörőiről:

  • A világ első, előfizethető internetszolgáltatását a world.std.com indította el.
  • A szörfözni az interneten kifejezést Jean Armour Polly hazsnálta először egy 1992-ben megjelent könyvében.
  • Tim Berners Lee “találta fel” a hyperlink alapú, http/IP alapú böngészést, őt tekintik a World Wide Web atyjának.

Hét szektor, hét névvégződés

Az internet indulásakor hét domain névvégződést találtak ki. Így könnyebben átlátható lett, hogy az adott címen működő vállalat, vagy szervezet pontosan milyen területen tevékenykedik.

A kormányzati szektor a .gov, az oktatás a .edu, a kereskedelem a .com, a katonai a .mil, a non-profit szervezetek pedig a .org végződést kapták. Az internetes szolgáltatások és vállalkozások címe .net-re, kezdetben pedig az összes, az Egyesült Államokon kívülről származó oldal .int-re végződött.

Ma már persze minden ország saját végződést kapott.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.