Tech

Ki a hibás Trump győzelméért? Naná, hogy a Facebook

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.10 | 11:04

Miután a Facebook lényegében elnyelte az internetet, és a világ legfontosabb információs platformjává vált, már nem műszaki részletkérdés, hanem globális kihívás, hogyan működik a hírfolyam. Eláruljuk: pocsékul.

Ugye, mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, rosszabb esetben rokona, aki elárasztja a Facebook-falát „Megvan a rák ellenszere, de a gyógyszeripar eltitkolja” vagy „A választás csak színjáték, a háttérhatalom dönt” jellegű posztokkal? Na, most nem róluk lesz szó, hanem a Facebookról, ami ezt megengedi.

Most éppen az amerikai elnökválasztás miatt merült fel – az ilyenkor szükségszerűen megkezdődő bűnbakkeresésben előkelő helyen áll Mark Zuckerberg és bandája, akik bizonyos értelmezés szerint Donald Trump győzelmének fő felelősei –, de a nélkül is tudjuk, hogy a Facebook algoritmusa rossz, sőt, ártalmas.

Az még önmagában nem lenne baj, hogy a Facebook egy algoritmus segítségével kínál nekünk tartalmakat. E nélkül ugyanis belefulladnánk a babafotókba és a macskás GIF-ekbe. A Nuus.hu-n is működik egy algoritmus (itt lehet regisztrálni és kipróbálni), ami megpróbálja kitalálni, miről szeretnétek olvasni. A Facebook azonban nem a saját tartalmai közül válogat, hanem eldönti, hogy mások posztjaiból mit szeretnénk látni, és ezt is nagyon rosszul csinálja.

Sokan megírták már, de a legfontosabb probléma még mindig az úgynevezett buborék. Hányszor hallottuk érvként egy vitában, hogy „az ismerőseim közül mindenki azt gondolja, hogy…”? Ez azért van, mert Zuckerberg, a „felhasználói élményre” hivatkozva elrejti előlünk azokat a dolgokat, amikről úgy gondolja, hogy nem tetszenének nekünk. A politikában ez azt jelenti, hogy nem találkozunk a mienktől eltérő véleménnyel, de például a nemszeretem ismerősök is kikopnak a hírfolyamból.

A news feed nem gonosz, csak rossz

Ez még hagyján, de a Facebook egyáltalán nem tesz különbséget a tartalmak minősége közt. Mindegy, hogy egy komoly oknyomozó anyagot osztunk meg a New York Timesból, vagy valami ezoterikus-földönkívülis összeesküvés-elméletet az Újvilágtudat blogról, az algoritmusnak darab-darab, ugyanúgy kezeli. Sőt, az Újvilágtudatot valószínűleg több embernek mutatja meg, mert azt többen lájkolják és osztják meg, vagyis az algoritmus úgy gondolja, az a jobb tartalom.

Ez tökéletes táptalaja az összeesküvés-elméletek mellett a lájkvadász oldalaknak, de a politikai okokból létező dezinformációs, lejárató és riogató site-ok is úgy élnek és szaporodnak a Facebookon, mint hal a vízben. Konkrétan ordas nagy hazugságok is el tudnak terjedni pillanatok alatt (Amerikában legutóbb például az, hogy Clinton sokat emlegetett e-mailjei egy pedofil hálózathoz vezetnek), és igazsággá válnak, vagy inkább létrehoznak egy alternatív valóságot. És a Facebook ezt igazából szereti.

Honnan tudjuk, hogy szereti? Mert nem tesz ellene semmit. Sőt, még lehetőség sincs arra, hogy jelentsük ezeket. Mert, mondjuk, a meztelenséget két gombnyomással be lehet jelenteni (ki is törlik, hogy csak úgy füstöl), de a csalást vagy hazugságot nem. Próbáljátok csak ki! Azt fogja ajánlani, hogy ha nem tetszik valami, vagy írj a szerzőnek, vagy rejtsd el a posztot. Mert ha nem látod, akkor, ugye, nem is létezik – itt jutunk vissza a buborék problémához.

Mivel a Facebook már nem csak egy oldal a sok közül, hanem lassan maga lesz az internet (naponta 1,1 milliárd felhasználóval), mindez már egy globális probléma. Egy profitért dolgozó cégtől kár lenne elvárni, hogy erkölcsi felelősséget vállaljon, de a news feed problémájának megoldása csak ő kezükben van. Kitalálhatnának újfajta üzleti modelleket a kiadók számára, vagy még egyszerűbb: alkalmazhatnának élő embereket a robotok helyett, hogy segítsenek válogatni a tartalmak közt. Persze, akkor meg az lenne a baj, hogy cenzúrahivatalt működtetnek…

(címlapi kép: Chip Somodevilla/Getty Image)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló