Gamer

Nem járnak szellemek, de itt az új őrület, az okos sakktábla

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.29 | 09:15

Nagyon jók a sakkprogramok, de azért mégis az az igazi, ha megfoghatjuk a bábukat, még akkor is, ha a gép ellen játszunk. Ezt oldották meg most: maguktól mozognak a figurák, mintha a Harry Potterből ugrott volna ki ez a játék.

392475 08: Chess pieces sit next to the board during a round of chess July 26, 2001 at Washington Square Park in New York City. Chess legend Bobby Fischer played in this park which was later made famous in the film "Searching for Bobby Fischer.", (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Mario Tama / Getty Imagesfotó: Mario Tama

A magyar tudós, Kempelen Farkas sakkozógépéről anno 1769-ben kiderült, hogy kamu volt, mert egy kistermetű ember machinálta belülről a bábukat, ennél a táblajátéknál viszont tényleg egy virtuális ellenfél tologatja a figurákat. Lehet az egy internetes másik játékos is, vagy simán a gép mesterséges intelligenciája, akivel megmérkőzhetünk.

Boszorkányos potteri technológia helyett itt tudományos alapon megy a játék, az ellenfél seregének érintése nélkül.

A Kickstarteren már elindult a kampány, melyet a tervező, Bhavya Gohil az alábbi szavakkal ajánl:

Megpróbáltuk a legtöbbet áthozni a virtuális felületből a valóságba, így nem kell a monitorod előtt ülnöd, hogy játszhass. Kérdezz meg bárkit, aki sakkozik, melyik módon szeretne inkább játszani, ha lehet választani. Mindenki a fizikai formátumra szavaz.

Léptetőmotor, membrános érzékelők és elektromágnesesség lesz a játékosok segítségére. A folyamat így zajlik:

Ahogyan mozdítod a bábudat, azt a membrános tábla észleli, és az okostelefonba küldi, Bluetooth-on keresztül.

A hosszabb távú tervek szerint egy app-frissítéssel átállítható is lehetne majd a tábla, hogy más játékokat is tudjanak rajta játszani a felhasználók. A Square Off nevű kezdeményezés abszolút nyerőnek bizonyult: már a kitűzött összeget jóval meghaladta. Jövő áprilisi szállítást rendelhetünk potom 179 euróért – írja a Digitaltrends.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló