Tudomány

Akár utak építéséhez is újra lehetne hasznosítani a használt arcmaszkokat

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.05 | 16:18

Így lehetne csökkenteni a koronavírus-járvány által termelt többlethulladékot.

Az ausztrál kutatók által kitalált kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez mintegy három millió arcmaszkot lehet felhasználni, mely 93 tonnányival csökkentené a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét. Az utak és járdák alaprétegeként szolgáló új anyag bezúzott egyszerhasználatos maszkok és feldolgozott építési törmelék keverékéből áll. Az elemzések szerint a maszkok a végtermék merevségét és erejét növelik.

A Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent tanulmány az első kutatás, mely az eldobható orvosi maszkok lehetséges építőipari felhasználását vizsgálja.

“A kutatás eredeti célja az egyszerhasználatos maszkok útépítésben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt, de aztán nagy örömünkre kiderült, hogy nem egyszerűen használható, de valódi építészeti haszna is van” – mondta a kutatás vezetője.

Az utak négy rétegből állnak: védőréteg, alapréteg, kötőréteg és kopóréteg (aszfalt). Mindegyik rétegnek egyszerre kell erősnek és rugalmasnak is lennie, hogy ellenálljanak a nehéz járművek nyomásának és ne repedjenek meg. A feldolgozott építési törmelék potenciálisan az első három alaprétegben használható. A legoptimálisabb arány egy százaléknyi arcmaszk és 99 százaléknyi törmelék.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló