Tudomány

A világ legrégibb repülőjét is beépítették a Mars-helikopterbe

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.07 | 10:18

Az Ingenuity helikopter túlélte az első, Marson töltött éjszakáját.

Az amerikai űrhatóság, a NASA “fontos mérföldkőnek” nevezte, hogy az Ingenuity túlélte első Marson töltött éjszakáját. Az ultrakönnyű helikoptert szombaton eresztette le a vörös bolygó felszínére a Perseverance marsjáró.

Mostantól az Ingenuity saját napelemei üzemeltetik azt a fűtőberendezést,

ami megvédi az elfagyástól elektromos alkatrészeit. A marsi éjszakák mínusz kilencven Celsius-fokosak is lehetnek – írja a PhysOrg. “Kiderült, hogy (az Ingenuity) megfelelő hőszigeteléssel, megfelelő fűtéssel és elegendő energiával van ellátva ahhoz, hogy túlélje a hideg éjszakát és ez nagy győzelem a csapatnak. Izgatottan folytatjuk az Ingenuity első tesztrepülésének előkészületeit” – mondta MiMi Aung, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory Ingenuity projektjének vezetője.

Tervek szerint április 11-én indul tesztrepülésre a minihelikopter

– ez lesz az első alkalom, hogy egy jármű irányított repülést hajt végre egy másik bolygón. A kísérleti helikopteren egy vászondarab is helyet kapott arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright-testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál. Az 1,8 kilogramm súlyú drón először

három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében

és harminc másodpercnyi lebegés után tér vissza a felszínre. Összesen öt, egyre nehezebb manővert fog végrehajtani egy hónap alatt. A repülések közben nagy felbontású fényképeket fog készíteni. A 85 millió dolláros marshelikopter alkalmasak lehet sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére és tudományos műszerek szállítására is. Emellett felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló