Tudomány

Végzetes atomkatasztrófa fenyeget minket? Csernobilban beindultak a hasadási reakciók!

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.12 | 14:18
  • trendindex: 4

A csernobili atomerőműben történt robbanás után ismét aggodalomra ad okot, hogy a reaktorcsarnokban újra beindultak a hasadási reakciók.

Újra hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt Csernobilban, a reaktorcsarnokban.

Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze a Science magazinnak azt mondta, hogy a Csernobilban tapasztalt jelenség most olyan, mintha izzana a parázs egy grillgödörben.

Jelenleg több elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy mi erősítette fel a radioaktív folyamatotokat, de még keresik a pontos magyarázatokat

Csernobilban az éghető anyagot maguk az eredeti uránrudak, és az üzemanyagcellák grafit, illetve cirkónium elemei jelentek. Ezeknek a fűtőelemeknek a nagy része az 1986. április 26-án a négyes reaktorblokkban bekövetkezett baleset során nem semmisült meg, hanem a többi anyaggal  lávává olvadt össze.

Ez a kóriumlávának is nevezett sugárzó elegy pedig befolyt és bemarta magát a reaktorcsarnok alagsori helyiségeibe, majd megkeményedett. Ebben még mintegy 170 tonna sugárzó urán van, ami az eredeti üzemanyag 95 százaléka.

Harminc éve a tudósok gadolinium-nitrát-oldatot permeteztek a területre, ami megakadályozta, hogy folytatódjon a maghasadás de most erre nincs lehetőség. A 305/2-es helyiség nem megközelíthető, oda nem lehet bejuttatni ezt.

Most úgy tűnik, hogy nem jutott víz a területre, és a helyzetet nehezíti, hogy egy közelről nem megfigyelhető helyen, egy teljesen elzárt helyiségében növekszik a neutron koncentráció. Sok a bizonytalan tényező

– nyilatkozta Maxim Szavelijev, a Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézete egyik kutatója. Szerinte nem szabad kizárni azt sem, hogy egy újabb reaktorbaleset történhet az erőműben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló