Tudomány

Ijesztő tudományos tények, tudósoktól – ezekről szinte senki nem tud

A Redditen merült fel a kérdés, hogy milyen tudományos tények vannak, amelyek annyira nincsenek a köztudatban. Egy tucat szakértő vette is a fáradtságot, és előálltak néhány, több esetben ijesztő dologgal.

“A lépfenét okozó baktérium évszázadokat tölthet a föld alatt, kiásás után még akkor is képes fertőzni.” – Bizony, 2016-ban volt is egy eset Szibériában, amikor is egy lépfenekitörés megölt 1500 rénszarvast, kórházba juttatott 4 embert. Jó hír, hogy emberek elég ritkán fertőződnek meg, és ha ez meg is történik, antibiotikummal jól gyógyítható ez a betegség.

“1958-ban egy 3,5 tonnás atombomba elveszett Georgia állam partjainál, és azóta sem találták meg.” – Egy hadgyakorlat közben egy B-47-es bombázó ütközött egy másik repülővel, ami miatt megsérült, de repülni még tudott egy darabig. Többször megpróbált landolni, viszont a bomba tömege miatt ez nem ment. Ezt ledobta a Savannah nevű városhoz közel egy folyó torkolatánál, ami szerencsére nem robbant fel, leszállni is sikerült, de a bombát nem találták meg.

“Az érzéstelenítés néhány módja nem tompítja a fájdalmat, ehelyett eléri, hogy ne emlékezz rá.” – Az idegrendszeren keresztül többmindenre lehet hatni, például az emlékezetre is, így elérhető, hogy ne emlékezzünk a fájdalomra. Erre rácsatlakozott egy másik tudós, akinek az jutott eszébe erről a dologról, hogy még manapság se feltétlenül adnak érzéstelenítőt az újszülötteknek beavatkozásokkor, pedig ugyanúgy érzik a fájdalmat.

“A hallás az egyik utolsó érzék, ami halál esetén elmúlik.” – Ez egy 2020-as kutatásból derült ki, amiben haldoklók agyhullámait vizsgálták. Valószínűleg érzékelték a hangokat maguk körül a halál előtti pillanatokban, az viszont nem biztos, hogy szavakat is lehetséges értelmezni ilyenkor.

“Az űrben van egy Nagy Vonzónak nevezett dolog, ami szép lassan mindent maga felé húz.” – Ezzel együtt azt a galaxist is, aminek mi is a része vagyunk, az ijesztő ebben, hogy nem tudjuk pontosan, mi is a Nagy Vonzó, ugyanis a tudósok még nem találtak módot a 150-250 millió fényévre lévő jelenség megvizsgálására.

“Ha lávába esnél, nem olvadnál el, mint Gollam a Gyűrűk Urában.” – A lávába esett ember ehelyett a tetején maradna, és elégne illetve elpárologna, viszonylag gyorsan.

“Könnyen visszatérhetne a himlő, ami megölné az emberiség ötödét.” – Egy tudós szerint elég hozzá százezer dollár, némi emberölési hajlam, és olyat tudás, amivel többtízezren bírnak a bolygón. Néhány módot is mondott arra, ahogy ez megtörténhet: még az ilyen veszélyes fertőzésekből is tartanak mintát szigorúan őrizve, ahonnan kiszabadulhat a himlő. Egy másik mód, hogy tudósok szándékosan újraalkotják és kiengedik. Újraalkotni elvileg nem is nehéz, egy kanadai kutatócsoportnak sikerült.

“A nukleáris szemetet macskaalommal együtt temetik el, hordókban.” – Viszont ha rossz tipusú almot használnak, az elég durva környezeti hatásokat eredményez. Az ijesztő és legrosszabb része ennek, hogy volt már példa ilyesmire a történelem során.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló