Tudomány

Kitalálnád, kik az evolúció Chuck Norrisai? Ők a legnagyobb túlélők!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.15 | 13:33

A medveállatka nemcsak cuki, de igazi túlélő is.

Ha egy tengert felforraló aszteroida találna be, vagy más kozmikus katasztrófa érné bolygónkat, a Guardian szerint volna olyan életforma, amelyik életben maradna. Amúgy is lassan elkezdhetjük kidolgozni otthonunk kiürítési tervét, mert a Föld szép lassan élhetetlenné fog válni számunkra. Aki tubusra emlékeztető szájával nevetni fog a végén, az a medveállatka: neki ugyanis sima ügy lesz a globális felmelegedés magasabb szintje, sőt.

A Scientific Reports publikálta pénteken azt a tanulmányt, amely amellett tör lándzsát, hogy a szinte mindenhol fellelhető, nyolclábú lények az evolúció igazi győztesei. A nedves környezetben – hegycsúcsok zuzmóitól az óceán habjaiig bezárólag – lubickoló, milliméteres állatkák az Oxfordi Egyetem asztrofizikusa szerint

Rendkívüli körülményeket is kibírnak. Meg se kottyannak nekik olyan dolgok, mint az abszolút nulla fok, a légüres tér, vagy az embert elpusztító, káros sugárzások.

The Earth's Last Survivors ☄️The #tardigrade, an eight-legged micro-animal, will survive until the Sun dies. A new study has shown that the tiny creatures will survive the risk of extinction from all astrophysical catastrophes, and be around for at least 10 billion years – far longer than the human race. Tardigrades are the toughest, most resilient form of life on earth, able to survive for up to 30 years without food or water, and endure temperature extremes of up to 150 degrees Celsius, the deep sea and even the frozen vacuum of space. The water-dwelling micro animal can live for up to 60 years, and grow to a maximum size of 0.5mm, best seen under a microscope. Researchers from the Universities of Oxford and Harvard, have found that these life forms will likely survive all astrophysical calamities, such as an asteroid, since they will never be strong enough to boil off the world’s oceans. Read more here: http://po.st/CdebsS #WaterBear #MicroAnimal #LifeOnEarth #Sun #Mars #Planets #Asteroids #Supernova #Physics #Oxford #Harvard #Doomsday #Astronomy #Exoplanets #Mars #Organism

A post shared by The University of Oxford (@oxford_uni) on

David Sloan és kollégái bebizonyították, mennyire elnyűhetetlenek ezek a medveállatkák. És nemcsak földi környezetben volna igaz ez rájuk.

Számos, a mi Napunkhoz hasonló központi csillag van az űrben, melyeknek 20 százaléka körül kering legalább egy bolygó, ami a mi Földünkhöz hasonló adottságú. Jogos a kérdés, hogy ott kialakulhatott-e élet; és  nem volnánk meglepve, ha medveállatkákhoz hasonló lényekre bukkannánk.

A gamma-sugarak sincsenek rájuk különösebb hatással, és ha egy is becsapódna a Földre aközül a Naprendszerünkben keringő, 17 ismert aszteroida közül (amire minimális az esély, mert megfelelő pályát futnak be), akkor az azzal járó katasztrófa kevés kivétellel eltörölné az élet zömét a felszínről.

A kutatásban nem vett részt a Manchesteri Egyetem zoológusa, Matthew Cobb professzor, aki szerint ezek az eredmények valahol megnyugtatóak, ha a bolygónk további sorsára vetítjük őket:

Ha egyszer majd eljut a világunk arra a pontra, hogy a Nap teljesen elpárologtatná az óceánjainkat, akkor pusztulna el csak minden élet. Addig számos mélytengeri organizmus életben maradhat.

via GIPHY

Az Edinburghi Egyetem professzora, Mark Blaxter is egyetért azzal, hogy több élőlény vehet fel a medveállatkákhoz hasonló, túlélési stratégiákat. Hozzátéve, hogy ha eltűnnek a vizek, akkor sem halnak meg ezek a lények, csak megdermednek. Nedvesség hatására azonban újra felélednek, és ha ennivalót – gombát vagy algát – találnak, akkor nem csak pár hét erejéig támadnának fel.

A mikroszkopikus méretű állatkák hőingásnak ellenálló természetéről animáció is készült nemrégiben.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
The Guardian
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Divat
Hordanál Beychella-cuccokat?
  • szerző:nuus
  • 2018. 04. 21.
A következő cikkek betöltése folyamatban...