Tudomány

Ők azok, akik nem kívánják a szexet, mégsem betegek – az aszexualitásról, intim közelségben

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.23 | 09:18

Szexcentrikus világunkban, ahol szinte minden a testiségről szól, nehéz elképzelni, hogy akadnak olyan egészséges, felnőtt emberek, akik sem hetero-, sem homo-, sem pedig biszexuálisnak nem tartják magukat. Ők az aszexuálisok, akik nem érdeklődnek a szex iránt, és nem akarják, hogy emiatt bárki is furán nézzen rájuk.

Kik is az aszexuálisok?

Ők azok a férfiak és nők, akik nem tapasztalnak szexuális vonzalmat és vágyat, és ezért – általában – nem is élnek nemi életet. Első látásra olyanok, mint bárki más: a szexuális emberekhez hasonlóan lehetnek csinosak, helyesek, barátságosak és teljesen egészségesek, tehát nem gyerekkori trauma vagy hormonprobléma áll az identitásuk hátterében. Vannak romantikus (értsd: párkapcsolatot igénylő, arra törekvő) és aromantikus aszexuálisok, az előbbiek gyakran párkapcsolatban élnek, általában más aszexuálisokkal. Köztük is akad, aki más-, és aki azonos nemű társat választ maga mellé, épp úgy, mint a szexuálisok esetében. 

Az aszexualitás több annál, hogy valaki egy adott életszakaszban nem kívánja a szexet: ez egyfajta orientáció, amely az aszexuálisokat egész életükben elkíséri. Természetesen nincs két egyforma ember, de a legtöbb aszexuális nem undorodik a szextől, hanem egyszerűen csak nem érdeklődik iránta. Élvezheti az ölelést, az összebújást, a simogatást, akár még a csókot is, de a szex nem jelenik meg belső késztetésként az életében.

kép: https://pixabay.com/users/pexels-2286921/

Kik nem számítanak aszexuálisnak?

Nem aszexuális az, aki vallási vagy erkölcsi okok miatt nem él szexuális életet (egy ideig), esetleg rossz tapasztalatai voltak, és/vagy retteg az első alkalomtól. A közbeszéddel ellentétben természetesen az sem aszexuális, akit elkerülnek a lehetőségek, mert (saját maga vagy a környezete szerint) nem elég vonzó. Nem számít aszexuálisnak továbbá az sem, aki legbelsőbb szexuális késztetéseit elnyomja, mert fél szembenézni a ténnyel, hogy esetleg a saját neméhez vonzódik. 

Láttad már legújabb videónkat? Nézz bele mielőtt tovább lapoznál!

Sokáig betegségként tekintett az orvostudomány az aszexualitásra, és különféle testi-lelki problémák tüneteként azonosította azt. Mára kiderült, hogy az aszexuális emberek teljesen egészségesek, csupán nem mozgatja meg őket a szex. Hiába, vannak, akik a baracklekvárt nem kedvelik, mégsem tekintünk rájuk pszichopataként. Aszexuális embertársaink sem jelentenek veszélyt a társadalom egészére nézve: egyes tanulmányok szerint a világ népességének 1 százaléka nem vonzódik egyik nemhez sem. 

 Miért nehéz aszexuálisnak lenni?

 Az AVEN (Asexual Visibility and Education Network) fórumán az aszexuálisok a hétköznapi élet nehézségeiről is beszámolnak. Többségük sokáig ufónak érezte magát, amiért nem jelent meg életében a szexuális késztetés, a társadalom pedig frigidnek, élhetetlennek, impotensnek, furának csúfolta őket. Nem lehet könnyű a család elé állni és kimondani, hogy egy olyan kisebbséghez tartozunk, amelyről még az orvosok és az emberjogi aktivisták is keveset tudnak.

Apropó, emberjogi mozgalmak: az aszexuálisok elérték, hogy az LMBTQIA (L – leszbikus, M – meleg,  B – biszexuális, T – transznemű, Q – queer, I – interszexuális, A – aszexuális) színtér őket is elfogadja, és közös jogaikért küzdjön. Ilyen például az, hogy egy aszexuális pár is igénybe vehesse a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét, ha gyereket szeretne, illetve az, hogy az emberek tudomásul vegyék és elfogadják, hogy nem mindenki érdeklődik a szex iránt. Igen, a legnagyobb probléma a láthatatlanság: az, hogy az emberek nagy része el sem hiszi, hogy valóban létezik ilyen orientáció, és nem egy betegségről van szó.       

kép: Sharon McCutcheon on Unsplash

Mivel ne nehezítsd az aszexuálisok életét?

Az aszexuálisok rengeteg idegesítő, bárgyú, tudatlanságról tanúskodó kommentárt kapnak életük során. Például: „Még nem találkoztál azzal a férfival/nővel, aki felizgat!”, „Majd én megmutatom neked, hogy hol lakik az Úristen!”, „Az élet értelme a házasság és a család, Isten majd megbüntet ezért!”, „Ez is csak egy új divatirányzat, unatkozó fiataloknak – majd kinövik idővel!”. 

Természetesen nem arról van szó, hogy a fentiekben idézett mondatoknak bármiféle relevanciája is lenne, ezért – a skatulyázáson és a bántáson túl – arra sincs esély, hogy bármi is változzon az elhangzottak hatására. Éppen ezért ne sértegesd az aszexuális embereket, hanem fordulj feléjük elfogadással.   


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.