Tudomány

Az ördög szemének hitték, ma bizarr rendellenesség, de valaha mindenkinek három mellbimbója volt

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.24 | 12:30

Az emberi mellbimbó általában párban terem, de a világ népességének nagyjából 1-5 százalékának három bimbója van. Őseink idejében még ez volt a norma...

A polythelia nevű születési rendellenesség a genetikusok szerint evolúciós emlék: a mai emberiség ősanyjainak több mellbimbója volt. Akkoriban még gyakoribbak voltak az ikrek, sőt, a hármasiker-szülések is, így a három mellbimbónak mindenképpen volt haszna is. Az állatvilágban ma is keves az olyan faj az emlősök körében, amelynek csak egyetlen utódja születik.

Mivel azonban extra bimbó ma már ritkán fejlődik ki teljesen, sokan azt hiszik, egyszerű anyajegyről, esetleg pattanásról van szó, így nem is tudatosodik bennük, hogy a szokásosnál több mellbimbójuk van.

A középkorban boszorkánynak és mágusnak hitték azokat, akik három, esetleg négy mellbimbóval jöttek a világra: a közhiedelem szerint az extra bimbóból vér szivárgott, amelynek a segítségével az okkult erővel játszó istentelenek ártatlan embereket tette évszázadokra a szolgáikká. Más vélemények szerint az ördög teje folyt a harmadik mellbimbóból, hogy az idővel az egész világot a pusztulásba taszítsa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Queen of MySpace (@lilyallen) által megosztott bejegyzés

Az ismert emberek közül a brit énekesnő, Lily Allen az egyik első volt, aki felvállalta a világ előtt, hogy három mellbimbóval jött a világra, sőt: meg is mutatta a mellkasa alatt elhelyezkedő, különös kitüremkedést.

„Soha nem zavart, hogy más vagyok, mint a többiek, nekem ez így volt természetes. A szüleim azzal ugrattak, hogy ez azt jelent, kiválasztott vagyok, sikeresnek, szerencsésnek és boldognak születtem. Ez gyakran eszembe jutott az életem legnehezebb perceiben is, és mindig erőt adott. Miért is ne lehetnénk büszkék a másságunkra?”

– nyilatkozta a sztár egy alkalommal a The Sun című lapnak.
Igaza van: szégyenkezés helyett miért is ne fogadnánk el büszkén, ha esetleg egészen más a testünk mint a többieké?

kép: https://pixabay.com/users/dekoart-gallery-1535451/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.