Tudomány

Hihetetlen: máig a Hold körül keringhet az Apollo 11 modulja

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.31 | 08:18

Az Apollo 11 holdkompjának felszálló egysége máig a Hold körül keringhet – mondja egy kutató.

James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója alaposan körüljárta az Apollo 11 témát. Az arXiv szerverre, a tudományos kutatások online adattárába feltöltött írása szerint bizonyítékokat is talált elmélete igazára – írja a PhysOrg.

Neil Armstrong és Buzz Aldrin 1969-ben több mint 21 órát töltött a Holdon,

mielőtt újra felszálltak az Eagle holdkomp részét képező felszálló egységgel (AS). Hamarosan kapcsolódtak a parancsnoki modullal, ami visszaszállította őket a Földre. Visszaindulás előtt a felszálló egységet kiengedték a világűrbe. A NASA mérnökei feltételezték, hogy idővel vissza fog esni a Hold felszínére.
Meador szerint azonban az AS még mindig az égitest körül kering. A szakértő először azt akarta kideríteni,

meg lehet-e találni a felszálló egységet,

ha valóban a Hold felszínén van. Szerinte az AS Holdra érkezésének helyszíne megállapítható a NASA általános küldetéselemző eszköze (General Mission Analysis Tool) segítségével. Ezzel követhető egy űrszonda röppályája bolygók vagy holdak körül, a gravitációs mező ismeretében. Meador különböző paraméterekkel többször is lefuttatta szimulációit és

mindig arra jutott, hogy a felszálló egység tartja egyenletes pályáját.

Más tényezők persze akár a felszálló egység pusztulásához is vezethettek. Megmaradt üzemanyaga például ereszkedéskor felrobbanhatott, változtatva a röppályáján. Ha a NASA úgy dönt, hogy megkeresné az AS-t, rendelkezésre áll az ehhez szükséges technológia -persze, ha az valóban a Hold körül kering.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.