Tudomány

Űrbe szánt lakókapszulát teszteltek Grönlandon

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.31 | 18:18

Két dán építész a Holdra szánt, különleges összehajtható eszközt tervezett, amiben mínusz 45 Celsius fokos hideg is kibírható.

Sebastian Aristotelis és Karl-Johan Sörensen, a SAGA Space Architects munkatársai egy 1700 kilós, egyedi kapszulában éltek, amely a Lunark nevet kapta. A kapszula alig foglal helyet a rakétákon, kihajtva hatszorosára bővíthető, bírja a mínusz 45 fokot, de a 88 kilométeres szélvihart is.

A kapszulában végig kellemes volt az élet,

noha kicsit hidegebb és szelesebb, mint azt előtte gondolták. A Lunarkkal olyanok is elmehetnek a Hold felszínére, akik nem asztronauták – mondta Sebastian Aristotelis a Daily Mailnek. Az akkumulátorral működő, napelemekkel borított és 328 elemből álló kapszulában van viszonylag kényelmes ágy, és elegendő ételük is volt.

Eltolt időrendjük miatt egyedüllétre is volt lehetőség:

egyikük órákkal korábban kelt fel. A menü minden nap ugyanaz volt: reggel kávé, fehérjeturmix, ebédre forró zacskós leves, jégből. A Lunarkban nagyon sok minden újrahasznosítható, hogy a kutatók ne hagyjanak hátra szemetet. Külön vécéfülke is van, hogy amiatt se kelljen kimenni a farkasordító hidegbe. A NASA 2024-ben ismét űrhajós expedíciót indítana a Holdra.

Ragazze


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.