Érdekes

A hatodik érzék a tudomány szerint is létezik

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.30 | 08:18

A hatodik érzék mégis csak létezik, és erre már tudományos bizonyíték is van – állítja egy Joe Kirschvink nevű tudós, a California Institute of Technology munkatársa.

A szakember állítja, hogy az „elveszett hatodik érzék” nem csupán legenda: tudat alatt valóban képesek vagyunk a Föld mágneses mezőjét észlelni, ahogyan a madarak, a rovarok és számos egyéb emlős is képes erre.

Kirschvink EEG-vizsgálatok és egy Faraday-kalitka segítségével megállapította, hogy az emberi agy hullámai jelentősen változnak, amennyiben a körülöttük lévő mágneses mező változik. A kutató szerint evolúciós történetünk része ez a képesség, a magnetorecepció szerinte valaha elsődleges érzékelésünk részét képezte.

A Föld mágneses mezőjét számos élőlény képes érzékelni, ez az oka annak, hogy az állatok képesek a költözésre, vándorlásra a környezeti hatásokhoz alkalmazkodva. Míg régebben a tudósok azt hitték, hogy ez a képesség csak a madarak és a rovarok sajátja, mára már kiderült, hogy a kutyák, a rókák és a medvék is rendelkeznek a mágneses mező érzékelésének képességével.

A kísérlet során az alanyok egy Faraday-kalitkában ültek teljes sötétségben, ami egy, az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrész, amelybe a fémháló védőhatása folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be. A szakember 24 önkéntest vizsgált, akiknek agyműködését EEG segítségével figyelte meg.

Kiderült, hogy amikor a mágneses mező az óramutató járásával együtt mozgott, az alfahullámok csökkentek, és a neurális válasz néhány század milliszekundumot késett, ami aktív agyi választ sejtet.

Kirschvink szerint mindez azt mutatja, hogy a mágneses mezők hatással vannak a az agyra, az ember tehát képes érzékelni a mágneses mezőt, még ha ezzel nincs is tisztában. A hatodik érzék tehát nem egy kitalált fogalom.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/geralt-9301/

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Motor
Joan Mir 2020 MotoGP-világbajnoka
  • szerző:nuus
  • 2020. 11. 16.
Tech
Ezek 2020 legrosszabb jelszavai