Tudomány

Exobolygók? Előbb ezeket az égitesteket kellene belaknunk

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.27 | 06:45

Furcsák vagyunk, mi emberek. Nem, ne csóváljátok a fejeteket, így van! Úgy örülünk minden exobolygónak, mintha a birtokunkban lenne a technológia, amivel értelmes idő alatt meg lehet tenni pár tíz fényéves távolságokat. A probléma az, hogy egyelőre nincs ilyen technológiánk.

Az űr amúgy is kegyetlen hely. Ahhoz, hogy ezt belássuk, érdemes megnézni milyen pályát járt be az űrben ISEE-3 szonda. Pedig ezt a szondát csak arra használtuk, hogy szétnézzünk vele a Naprendszerben. Meg persze megközelítsük a Giacobini-Zinner üstököst, a Halleyt. Jó szonda ez, de a megtett út 3D-s ábrája bemutatja, hogy az űrben nem annyira egyszerű a navigáció, hogy a következő bolygónál jobbra fordulunk. Ha pedig ez a gondolat tetszik, igazán nincs semmi kifogásunk nincs arra, hogy ne nézzük a The Expanse-t, remek az űrutazás benne.

Az sem segíti a nyugalom megőrzését, hogy amióta jobb eszközeink vannak, azóta nem csak a távoli csillagokat látjuk. Csak a Kepler űrtávcső 128 exobolygót talált eddig, és az adatok feldolgozása még zajlik. Bőven van miről álmodoznunk. De vissza a Földre.

(Fotó: Public Domain)
(Fotó: Public Domain)

Ha egyszer valahová beköltözünk a Földön kívül – és inkább ne használjuk a gyamatosítás szót, az már a Földön sem volt sikertörténet – akkor az a környéken lesz.

1, A Hold

Ezer dolog szól a Hold mellett, még ha ezek egyike sem az ott lévő nyersanyagok – bár víz van –, vagy különösen remek levegő az. Sokkal inkább az, hogy ez az egyetlen égitest, amire valaha eljutottunk. Ez van a legközelebb, és ide lehet értelmes idő alatt mentőcsapatot küldeni, ha előre terveztünk ennek a lehetőségével. Tökéletes gyakorlóterep.

2, Mars

Van neki némi divatja, Elon Musk Duracel-nyusziként dobolja ki minden egyes alkalommal, hogy oda kellene menni (már amikor nem alagutat épít, elektromos autót tervez, vagy más cégeivel foglalkozik az üzletember). Emellett vannak víz jelenlétére utaló nyomok, az összes bolygó közül ide tudunk a legkevesebb energiabefektetéssel eljutni. (Mínusz a Vénusz, de ott közismerten vacak az időjárás.) A Mars mellett szól az is – bár kicsit varázslatnak hangzik –, hogy ha már ott vagyunk, akkor igazán begyűjthetjük a hiányzó nyersanyagokat aszteroidák bányászatával, így nem kell drágán a Földről szállítani azokat.

(Fotó: JD Hancock / CC-BY)
(Fotó: JD Hancock / CC-BY)

3, Vénusz

A bolygó átlag hőmérséklete 462 Celsius fok. A Földön egy pár fokos problémát, a globális felmelegedést, nem tudunk megoldani. Az menjen a Vénuszra, akinek hat anyja van. Kolonizációs sci-fit viszont sokat lehet találni a témában, lebegő felhő városokat szerettek egy időben képzelni a kénsavfelhőkön.

4, A Jupiter holdjai

A Naprendszer külős része tele van izgalmas helyekkel. A Jupiter Európé és Kallisztó holdjai akár szóba is jöhetnek. A bolygóval magával az a baj, hogy a magnetoszférája durván sugároz, de az Európé jege alá települve vagy a Kallisztó felszíne alá épített bázison ki lehetne bírni. Az utóbbi a NASA-nak is jobban tetszik, a Jupiter körüli holdak közül Kallisztón érné a legkevesebb sugárzás a telepeseket.

A Jupiter és az Io a Cassini fotóján(Fotó: NASA/JPL/University of Arizona)
A Jupiter és az Io a Cassini fotóján(Fotó: NASA/JPL/University of Arizona)

5, A Szaturnusz-rendszer

Robert Zubrin amerikai mérnök és az emberes Mars küldetések szószólója egyszerűen a Naprendszert Perzsa-öblének nevezte a Szaturnuszt és környékét. Deutériumból és hélium-3-ból is akad a környéken elég. A meghódítható égitestes száma azonban véges: a Titán és az Enceladus merülhet fel, mint vízjéggel is rendelkező helyek.

6, Tovább, tovább, tovább

Ha nem unjuk az álmodozást, akkor a Kuiper-öv aszteroidái között is lehet keresgélni. Ez viszont majd akkor lesz érdekes, ha egyszer a kezünkben lesz az a technológia, amivel az Expanse-ban utazgatnak. Addig is vegyünk egy nagy levegőt, viszonylag komoly problémáink vannak a Földön, meg kellene oldani őket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.