Uncategorized

Elképesztő bravúrral mentették meg egy baba életét!

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.17 | 19:18

Hihetetlen profi munkát végzett a szívátültetést végző spanyol orvoscsoport!

Páratlan szívátültetés mentette meg egy spanyol csecsemő életét. Orvosai olyan donorszívet használtak, amely néhány percre megállt, ráadásul a donor és a beteg nem volt azonos vércsoportú – jelentette be hétfőn a madridi Gregorio Maranon Kórház.

“Kétszeres csoda volt”

– mondta el Juan Miguel Gil Jaurena, a madridi kórház gyermek szívsebészetének vezetője. Ez az eljárás három éve még nem létezett kisgyermekek esetében és ilyen kicsi gyermeken még soha nem alkalmazták – írja a Reuters.
Az eset megnyitja az utat az előtt, hogy több olyan szívátültetésre váró kisgyermeket mentsenek meg, akik túl fiatalok ahhoz, hogy szívkamra működését támogató eszközöket alkalmazzanak náluk addig, amíg nincs megfelelő donorszív.
A kéthónapos Naiarának veleszületett szívbetegsége volt, ezt már világra jötte előtt diagnosztizálták nála. A transzplantáció idején

a baba súlya csupán 3,2 kilogramm volt.

A műtétet komplikálta, hogy a donor messze, egy másik spanyol kórházban volt. A szív pedig néhány percre megállt, újra kellett indítani működését. “A kislány a legkisebb csecsemő, akin szívátültetést végeztünk, 24 órával a műtét előtt állapota sokat romlott. Transzplantáció nélkül valószínűleg ma nem lenne itt” – közölte Manuela Camino, a gyermek szívátületési osztály vezetője. A kisgyermek jelenleg a kórházban lábadozik. Tavaly a legtöbb szervátültetést a világon Spanyolországban végezték el, ahol egymillió emberre 37,4 donor jut az Egészségügyi Világszervezet szervadományozási és transzplantációs adatbázisa szerint.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.