Uncategorized

Szenzációs felfedezés: új emberfajt találhattak

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.30 | 15:20

A Homo bodoensis felfedezése átírja az eddig ismert ősember rendszertant.

Kanadai kutatók egy új emberfajt írtak le új tanulmányukban. Szerintük a Homo bodoensis felfedezése átírja az eddig ismert rendszertant is – számol be az IFLScience nyomán a 24.hu.

Mirjana Roksandic, a Winnipegi Egyetem munkatársa

és kollégái korábbi ásatásokon feltárt, 774-129 ezer éves afrikai és eurázsiai kövületeket vizsgálva vázolták fel új besorolási rendszerüket. Ebben a korszakban alakult ki Afrikában a Homo sapiens, illetve eurázsiai rokonunk, a neandervölgyi ember. Ez a periódus, a középső pleisztocén evolúciós szempontból

nagyon zavaros, számos korabeli lelet besorolása vitatott.

Az időszak sok afrikai és eurázsiai fosszíliáját eddig a Homo heidelbergensishez, fajunk és a neandervölgyiek egyik lehetséges utolsó közös őséhez, illetve a sokban hasonló Homo rhodesiensishez kötötték. Roksandicék szerint az érintett leletek jelentős részét a most bemutatott Homo bodoensishez lehetne kapcsolni. A szakértők szerint a Homo heidelbergensis számos példányáról utóbb kiderült, hogy valójában korai neandervölgyi. A Homo rhodesiensis szintén nincs jól meghatározva, sok kutató nem is ismeri el a fajt.

Az új javaslat alapján az eddigi besorolást el kell vetni,

a legtöbb afrikai és néhány dél-európai középső pleisztocén maradványt pedig a Homo bodoensishez kell kötni. A szakértők szerint a többi eurázsiai kövületet a neandervölgyieknek lehetne tulajdonítani. A szakmában az átnevezés nem egyszerű, a Nemzetközi Zoológiai Nomenklatúrabizottság szigorú előírásait követve lehet csak elvégezni.

Nyitókép: Australopitechus modellje – Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló