Tudomány

A NASA most felfedezhette, miért nincs élet a Marson

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.16 | 00:54

Lehet, hogy soha nem lesz odaköltözés.

A NASA egyik űrhajója, a MAVEN a Mars körül kering és egy speciális eszközzel, az Imaging Ultraviolet Spectrograph-fal – ami egy ultraibolyát használó, képalkotó spektrográf – vizsgálja a bolygót. A gép több más tényező mellett a sarki fényeket is képes észlelni.

Ennek segítségével világítottak rá, hogy a Marson jelen van egyfajta sarki fény – nem egészen a jellegzetes, zöldes északi fényekre kell gondolni, mert ez egy kicsit más. Tudniillik a Marsot egykor vizek borították, mára viszont száraz és vörös, ahol semmiféle élet nincs. A NASA szerint ennek oka az említett sarki fény lehet, ami miatt egy szemnek láthatatlan folyamat zajlik le, ultraviola fény kibocsájtásával: a tudósok szerint a folyamatot hidrogén generálja, ami így a Mars vizeiből az atmoszférába távozik.

Ez a folyamat kis mértékben már régóta zajlik, ami az élővilág kihalásához vezetett – ha egyáltalán volt valaha ilyen a bolygón. A Mars klímája tehát folyamatosan változik: ami egykor támogatta az életet, ma már hideg, száraz és zord.

Ezek szerint tényleg nincsen B opciónk…

Kiemelt kép: Pexels


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.