Zene

12 dal, amit híres emberekhez írtak híres emberek

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.19 | 06:45

Bármiről lehet dalt írni, még egy híres emberről is. A zenészek elég gyakran meg is teszik. Összeszedtünk pár alapvetést.

David Bowie: Andy Warhol

David Bowie 1971 végén megjelent lemezén, a Hunky Dory-n található a tisztelet hangján megszólaló, Andy Warholnak címzett dal, aminek elkészültét az indokolta, hogy Bowie sok-sok inspirációt kapott a pályája elején a popart atyjától. Róla később egy teljes lemez is született Songs for Drella címmel, amit két egykori mentoráltja, John Cale és Lou Reed készítettek el. A Bowie albumon pedig van még egy híresemberes-dal, a Song For Bob Dylan, ami szintén a tisztelet dala, de csak részben, mert paródia is egyben: Dylan Woodie Guthrie-nak írt számát fordítja ki.

David Bowie Andy Warhol

Hunky Dory (1971)

Madness: Michael Caine

Az irónia nagymestereinek 1984-es ötödik albumán, a Keep Movingon szerepel a brit színészfenoménhoz írott daluk. Caine, aki a könnyűzenéhez nem nagyon ért, először visszautasította a számot, mert sértőnek vélte azt. A popzenében jártas lánya közbenjárása kellett ahhoz, hogy végül megbékéljen, és kimondottan büszke legyen a Madness róla írt számára.

Madness – (My Name Is) Michael Caine (Official Video)

Click here for more Madness: https://madnessband.lnk.to/Youtube Taken from their fifth studio album, Keep Moving, British band Madness released Michael Caine in February 1984 when it spent eight weeks in the UK chart, peaking at number 11. It is unusual for the fact that lead vocals are sung not by Suggs, but by Chas Smash, who wrote the song with drummer Woody.

The Avalanches: Frankie Sinatra

Az ausztrál elektronikusok 16 év szünet után, tavaly megjelent, második, Wildflower című albumán található ez a rendkívül vidám kis dalocska. Egy igazi őrült szám, amiben legalább annyi drogfajta szerepel (ha az alkoholt is ide soroljuk), mint az az információ, mely szerint Sinatra hangja tökéletes volt ahhoz, hogy calypsót énekeljen.

The Avalanches – Frankie Sinatra (Official Video)

Download, Buy or Stream Frankie Sinatra by The Avalanches from the album Wildflower: https://UMA.lnk.to/Wildflower Subscribe to the official Avalanches YouTube channel: https://www.youtube.com/user/AvalanchesOfficial?sub_confirmation=1 Follow The Avalanches on… Facebook: https://www.facebook.com/theavalanches Twitter: https://twitter.com/theavalanches Instagram: https://www.instagram.com/theavalanches/ Official Website: http://www.theavalanches.com/ Lyrics: [Hook: Wilmoth Houdini] Ah, Frankie Sinatra, ah, Frank Sinatra Frankie, me boy, don’t know You have the perfect voice to sing calypso (What did they say?)

Lady Gaga: John Wayne

Az excentrikus énekesnő pár hónapja megjelent legfrissebb albumán található dalában ránézésre a John Wayne és az általa képviselt attitűd előtt hajt fejet, valójában viszont épp ellenkezőleg, erős kritika. De furcsa is lenne, pont Lady Gagától egy John Wayne-t éltető szám.

Lady Gaga – John Wayne

LADY GAGA / JOANNE NEW ALBUM / OUT NOW iTunes: http://gaga.lk/Joanne Apple Music: http://gaga.lk/JoanneAP Spotify: http://gaga.lk/JoanneSP Google Play: http://gaga.lk/JoanneGP Amazon: http://gaga.lk/JoanneAMZ Website: www.ladygaga.com Store: http://gaga.lk/GagaStore THE JOANNE WORLD TOUR http://www.ladygaga.com/tourdates FOLLOW LADY GAGA: Facebook: http://gaga.lk/facebook Twitter: http://gaga.lk/Twitter Instagram: http://gaga.lk/Instagram Snapchat: http://gaga.lk/Snapchat Spotify: http://gaga.lk/Spotify Production: Serial Pictures Director: Jonas Akerlund Executive Producer: Violaine Etienne Producers: Violaine Etienne, Scott Pourroy, Michel Waxman Cinematographer: Par Ekberg 1st Assistant Director: Andy Coffing Production Designer: Emma Fairley Editor: Matt Nee Post Production: Chimney Pot Music video by Lady Gaga performing John Wayne.

Gorillaz: Clint Eastwood

A Gorillaz bemutatkozó dala a virtuális zenekar egyik legjobb száma, ami a modern westernek emblematikus hőse, valamint a Jó, a rossz és a csúf című film előtt tiszteleg és még Tuco hangja is benne van a számban (bár Eastwood nem őt jászotta, hanem a névtelen Szőkét). Kértek engedélyt is a színész-rendező legendától a dalra, de nem volt részéről semmi reakció. „Szerintem tetszene neki, intelligens fickó” – mondta erre Damon Albarn.

Gorillaz – Clint Eastwood

Gorillaz – Clint Eastwood VIRGIN (P) 2005 The copyright in this audiovisual recording is owned by EMI Records Ltd

Alt-J: The Gospel of John Hurt

Az angol indie rockegyüttes 2014-es második nagylemezén (This is All Yours) szerepel ez a fájdalmasan szép szám. Az idén január végén 77 éves korában csendben eltávozott brit színészlegendát legtöbben az 1984 filmváltozatából ismerik, no meg a Harry Potterből, amelyben Mr. Ollivandert, a varázspálcaárust alakította.

alt-J – The Gospel Of John Hurt (Official Audio)

iTunes – http://smarturl.it/TIAYitunes Vinyl – http://smarturl.it/TIAYvinyl CD – http://smarturl.it/TIAYcd Streaming – http://smarturl.it/TIAYSpotify

Astronautalis: Attila Ambrus

A híres ember ezúttal földink, a Viszkis rabló, Ambrus Attila. Az előadó azonban már nem az, hanem amerikai és hiphopban nyomul. Az Astronautalis név alatt dolgozó Andy Bothwell többször is volt már nálunk koncertet adni, nagyon szereti is Magyarországot, a Viszkis sztorija pedig annyira lenyűgözte, hogy még ezt a dalt is megírta róla. Egész jó kis szám. Ugyanezen a lemezen egyébként van egy másik híresemberes szám is, az Kurt Cobain nevét viseli a címében, róla is szól.

Astronautalis – Attila Ambrus

A song from “Cut body lose” by Astronautalis

Mogwai: I’m Jim Morisson, I’m Dead

A skót poszt-rockerek zenéje sötét, depresszív és instrumentális. Így a Jim Morrisonról szóló számuk is inkább az érzések és benyomások szintjén működik. Ettől függetlenül tökéletes kerek egész. Megrendültség, fájdalom és a leírhatatlan szépség árad belőle.

Mogwai – I’m Jim Morrison, I’m Dead

From the live film “Burning”, out in August 2010. http://www.mogwai.co.uk/ “The Scottish band Mogwai performs an incandescent show in front of a stunned crowd. As if time stood still, the audience is transported along by musical waves, both poetic and violent. ‘Burning’ dives into this wild sensual flow.

Mr. Bungle: Quote Unquote (“Travolta”)

Mike Patton (Faith No More) különféle zenekarainak egyike a Mr. Bungle, amit főiskolás haverjaival alapított. John Travoltát megéneklő daluk a témául szolgáló színésznél nem aratott maradéktalan sikert, a számot letiltatta. Ekkor kapta a dal a fenti címet, de azóta is mindenki tudja róla, hogy a szám valójában kiről szól, és mi a valódi címe.

Mr. Bungle “Travolta”

Director: Kevin Kerslake

Rancid: David Courtney

Kiről is írna dicsőítő dalt egy punkzenekar, mint egy gengszterről. Méghozzá egy brit gengszerről, aki még mindig életben van, közelít a 60 felé, és annak idején a semmiből csinálta meg önmagát. Celebgangszta lett, majd megjavult és sikeres íróvá avanzsált. Hát lehet őt nem szeretni?

Rancid – David Courtney

No Description

Bauhaus: Bela Lugosi’s Dead

Egy dark rockot játszó zenekartól egyáltalán nem fura, hogy amikor valakiről tiszteletteljes dalt készít, akkor az adott illető halálát énekli meg. Mondjuk a vámpírként Hollywoodban karriert építő Lugosi Béla esetében ez hatványozottan elvárható. Ez a szám volt egyébként a zenekar bemutatkozó dala, ám nagylemezre sosem került. A zenekart vezető Peter Murphy a Bauhaus után másik zenekart alapított Dali’s Car néven a nagy képzőművész előtt tisztelegve, és még egy azonos című dalt is szentelt neki.

Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead [Music Video]

Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead [Music Video]

Primal Scream: Jesus

Végezetül következzen az a híres ember, akihez a legtöbb dalt írták, amióta világ a világ. A Jézushoz szóló szám a brit zenekar egyik kislemezének b-oldalán húzódik meg szerényen, de annyira tiszta szépségű és megejtő, hogy még így sem maradt ismeretlen a tömegek előtt.

Primal Scream – Jesus

Primal Scream ‎– Star (Single) Label: Creation Records. Released: 16 Jun 1997


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló