Zene

Gördeszkás lányok hívják fel a figyelmet a nemek közti egyenlőtlenségre Indiában

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.20 | 08:03

Indiában egy csapat lány próbálja megtörni a fiúk uralmát a gördeszkázásban: most egy videoklipben igyekeznek meg felhívni a figyelmet a nemek közötti egyenlőtlenségekre.

A Wild Beasts legújabb albumán lévő “Alpha Female” című dalához szuper témát talált a rendező Sasha Rainbow: Indiában egyáltalán nem elterjedt, hogy a nők is gördeszkáznak, ezért megkereste a Girl Skate India nevű szervezetet, aminek célja, hogy népszerűsítse Indiában ezt a sportot a lányok körében.

(Forrás: girlskateindia.com)
(Forrás: girlskateindia.com)

Ez az első, és legnagyobb ilyen típusú kezdeményezés Indiában: az egyik alapító, Atita Verghese is szerepel a videoklipben, amiben a gördeszkás lányok száriban, magabiztosan gurulnak végig Bengaluru utcáin. Ez egyáltalán nem mindennapi látvány az alapvetően hagyománytisztelő városban, nem csoda, hogy mindenki utánuk néz a klipben.

Szerintem a deszkázás nagyszerű módja, és egyben lehetőség is arra, hogy a lányok sokkal magabiztosabbak lehessenek: kitolja a határokat, és így rájöhetnek, hogy mennyi minden lehetséges.

– mondja Verghese.

Verghese deszkázás közben (Forrás: girskateindia.com)
Verghese deszkázás közben (Forrás: girskateindia.com)

A nemek közötti egyenlőtlenség hatalmas probléma Indiában: 2014-ben a 136-ik helyen szerepeltek az Egyesült Nemzetek Szervezete által készített genderstatisztikákban. Az Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért tanulmánya szerint a nők 56 százaléka, míg a férfiak 76 százalék írástudó: a patriarchális normák miatt a nők szerepe másodlagos az indiai társadalomban. Remélhetőleg egyre többen csatlakoznak Verghese kezdeményezéséhez, mi nagyon szurkolunk nekik. Go girlz!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló