Zene

A rockandroll él, csak az apja halt meg, avagy amit a 90 évesen elhunyt Chuck Berry-ről tudnod kell

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.19 | 13:08

Tegnap, 90 éves korában, otthonában örök álomba szenderült a rockandroll apja, Chuck Berry. Ha ő nincs, most minden nagyon másképp festene.

HOLLYWOOD, CA - MARCH 18: A view of Chuck Berry's Hollywood Walk of Fame Star on March 18, 2017 in Hollywood, California. Musician Chuck Berry passed away March 18, 2017 at a residence outside St. Louis. He was 90 years old. (Photo by Rodin Eckenroth/Getty Images)
Chuck Berry csillaga Hollywoodban. Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images.

Az 1926-ban született gitáros-énekes-dalszerző, Chuck Berry több szempontból is megkerülhetetlen szereplője a popzenének. Jómódú fekete családból származott, de a  zenéléssel aránylag későn került kapcsolatba, amiben közrejátszott, hogy még nem volt 18 éves, amikor rossz társaságba és fegyverese rablásba keveredett. 10 évre lecsukták, de a böriben megjöhetett az esze, mert végül jó magaviselete miatt 21 éves kora előtt szabadon bocsátották. Ekkor több mindennel próbálkozott: volt fotós, fodrász és autógyári munkás, miközben egyre gyakrabban vette kézbe a gitárját. Ekkor találkozott Muddy Watersszel.

A popipar első fekete bőrű zenésze

Muddy Waters lett a mentora, ő vitte be Berry-t a tutiba. Összehozta producerekkel és kiadói arcokkal. 1955-ben a legelső száma, a Maybellene letarolta a rádiók játszási listáját, így Chuck Berry lett ezzel az első fekete bőrű zenész, aki betört a fehérek uralta poppiacra. Ezek után ontotta magából a slágereket, de a nagy áttörésre még egy kicsit várnia kellett.

Chuck Berry – Maybellene (live 1958)

No Description

A lázadó fiatalok hangja

1957-ben jelent meg a School Days című száma, amivel egy csapásra vált a lázadó fiatalok első számű hősévé, a dal pedig a himnuszukká. Pontosan és tökéletesen ragadta meg egyszerű és kifejező, szójátékokra és maga alkotta szlengre épülő szövegeivel a fiatalok problémáit. Nem is kellett az apáik ellen lázadó fehér fiataloknak jobb hős a színpadon extázisba eső, őrülten gitározó fekete bőrű zenésznél.

School Days. Chuck Berry. (1957)

School Days. Chuck Berry. With lyrics

Kívülálló, magányos hős

Berry innentől folyamatosan fellépett, a kor legnagyobbjaival (Buddy Holly, Jerry Lee Lewis) állt egy színpadra – de csak 1958 végéig, amikor kiskorú megrontása miatt letartóztatták, és 3 évre lecsukták. Miközben a dutyiban bánta erkölcstelen tettét, a kiadók világhírűvé tették a számait, és jól meggazdagodtak belőle, miközben szerzőjük-előadójuk megbélyegezve a börtönben aszalódott. Kiábrándult a zeneiparból. Miután kiszabadult, megszakította kapcsolatát a kiadókkal, és felemelt fővel távozott a rendszerből, ami magára hagyta és kihasználta. Innentől kezdve, a 60-as évek közepén vagyunk, magányos hősként, triója élén járta a világot, koncertezett, időnként új számokat írt.

Újszerű gitározási technika

Berry olyan gitározási stílust talált ki magának, amit senki nem csinált még előtte. Az addigi popzene szelíd harmóniákra épült, Berry viszont rövid, gyors és vad és hangos riffeket alkalmazott a számaiban. Olyanokat, amik azonnal hatottak, és őrült táncba rántották fiatalok ezreit. Berry gitártechnikája egy olyan ajtót nyitott ki a jövő könnyűzenészei számára, ami teljesen átalakította a popzenét. Rengeteg követője akadt, mondhatni, mindenki tőle tanult, és azon az úton haladt tovább, amit Berry megkezdett.

Chuck Berry – Johnny B. Goode [HQ]

ITA: Visto che su youtube si trovano solo versioni dall’audio pessimo, o comunque molto vecchie, ho deciso di upparne una io, mettendo una immagine come video, giusto per metterci qualcosa 😉 ENG (translated with babelfish XD): On youtube there are only video with a horrible sound quality, or very old version of the song, so I decided to upload my version, which is much better.

Sajátos színpadi mozgás

A másik védjegyszerű dolog Berry karrierjében egyéni színpadi mozgása volt, az un. duck walking (kacsajárás). Addig a zenészek kulturáltan és jól nevelten, a megőrülés legkisebb jele nélkül, szinte egyhelyben állva adták elő dalaikat, mígnem jött Berry és felrobbant a színpad, meg persze a táncparkett is. Olyan hatalmas nevek utánozták később Berry egyéni mozgását, mint Angus Young (AC/DC) vagy Keith Richards (Rolling Stones).

És azt se feledjük, ha ő nincs, akkor nem születik meg, vagy nem úgy, ahogy végül a mozikba került, a Vissza jövőbe első része, melynek iskolabálos kulcsjelentében Marty McFly (Michael J Fox) gitárt ragad, és a sótlan fiatalokat boldog őrületbe kergeti Berry mozgásának és gitárjátékának imitálásával, valamint a Johnny B Goode című örökzöld alapvetéssel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.