Zene

Kurt Cobain gitárja aukciós rekordot döntött!

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.06.22 | 09:18

Az eredetileg becsülthöz képest hatszoros áron kelt el Kurt Cobain híres gitárja, új rekordot döntve ezzel.

Több, mint hatmillió dollárért (1,9 milliárd forintért) kelt el egy kaliforniai árverésen Kurt Cobain gitárja, amelyen alig négy hónappal halála előtt játszott a zenész az MTV Unplugged című műsorában. A 6,01 millió dolláros ár világcsúcs a gitárárverések történetében. A Julien’s Auctions szombati közlése szerint a Martin D-18E típusú gitáron Cobain az 1993-as felvételen élőben játszott. A gitárral együtt jár a ütött-kopott tokja is, benne egy velúrbőr kis táskával.

Darren Julien, az amerikai aukciósház vezetője az árverés előtt még egymillió dollárra becsülte a leütési árat, de már akkor is hozzátette, hogy ez csak egy kiinduló összeg. Az elárverezett gitárokért valaha fizetett legnagyobb összeg 2019 júniusából származik, amikor a Pink Floyd zenésze, David Gilmour hangszeréért, egy fekete Fender Stratocasterért 3,9 millió dollárt (1,2 milliárd forintot) fizettek egy New York-i aukción.

A Julien’s aukciósház június 19-20-i árverésén Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálták. A tárgyak a családhoz közel álló, vagy egykor Cobainnel együtt dolgozó személyektől származtak az aukciósház közlése szerint.

Az aukciósház Music Icons árverésén elárverezték a négy éve elhunyt popsztár, Prince egy legendás Blue Angel gitárját is, az 1984-es, jellegzetes felhőalakú kék hangszer 563,5 ezer dollárért (174,2 millió forintért) kelt el. A gitár a Grammy-díjas zenész egyik kedvenc hangszere volt karrierje csúcsán, a 80-as, 90-es években. Ezen játszott az 1984-85-ös Purple Rain, az 1987-es Sign o’ the Times, és az 1988-89-es Lovesexy koncertkörútján, valamint 1991-ben, az MTV VMA-átadóján. A Blue Angel a különleges, Prince számára készített felhőgitároknak az első négy darabja közé tartozott. Az eredetileg fehér darabot többször festették át különböző színekre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló