Zene

Már a Sziget Fesztivál a legnagyobb turista rendezvény Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.07 | 19:21

A Sziget hozza a legtöbb külföldit, zöldebb lesz a fesztivál, rekordszámú látogató jön, és a fellépőkre se lehet panasz. A 25. Szigeten egy sor szomorú előadó lép fel.

A Fidelio helyszín a háttérben tisztázatlan funkciójú óriás csecsemővel

Bejártuk a szerdán induló Szigetet, ahová látogatószám rekordot várnak idén, a félmilliós határt szeretnék átlépni, ebből tízezren már be is költöztek. Idén minden a legnagyobb magyar fesztiválnak dolgozott. Ebben az évben nincs Glastonbury, a zenei fesztiválok legnagyobbja, többek között emiatt is rekordszámú angol vendég jön. Számukban most először megverték a hollandokat, akik egyébként nem jönnek kevesebben, mint tavaly.

A fellépők miatt se panaszkodhatunk, és az időjárás is brutálisan nyárinak ígérkezik. Nem csoda, hogy idén 120.000 körüli külföldit elhozva a Forma-1-et is megelőzve a Sziget egyértelműen a legnagyobb magyar turisztikai esemény lett, aminek a bevétele és hatása persze Budapest, így az ország GDP-jéből is kimutatható. Szóval ha legközelebb építenek a játszótéren egy új mászókát, vagy kicserélik a padot a buszmegállóban, azt nagy eséllyel egy elszánt angol, holland, francia vagy olasz fesztiválozó bulizta össze a két kezével és az arany torkával, amin minden pálinkát ledöntött a Nagyszínpad melletti kocsmában.

A Sziget Beachnek idén a Duna alacsony vízállása is segített a szexi homokos föveny kialakításában

Amit nem nehéz észlelni ezek mellett, vagy éppen ezért is, hogy a Sziget megint hihetetlenül menő lett. A Love Revolution vagyis az új szlogen mellett léptek zöld irányba is, amit ma már egy tömegrendezvény se hagyhat ki. Repohár lesz, de ha leadjuk, adnak helyette egy tokent, amit visszaválthatunk pohárra, ha újra megszomjazunk, szóval nem kell folyton magunkkal cipelnünk. Amúgy szelektív a hulladékgyűjtés, és van Eco Camping, ahol a 0 azaz nulla ökológiai lábnyomot szeretnének maguk után hagyni a kempingezők. Ott az áram napelemekből jön majd, mondjuk napból lesz bőven a fesztiválon a sima 34 fokos napokon, de a sátrakat is újra szeretnék hasznosítani vagy jótékony célra felajánlani. Plusz szívószálstop is lesz, utóbbi az új közellenség a vizek szennyezésében, egyszóval mérhetően kevesebb környezeti kárt okoz majd idén az egy hét együttlét.

Napelemek a sátrak között

A fellépőkről? A fellépők listája minden eddiginél poposabb, amivel a világtrendhez igazodik a Sziget. A tömegfesztiválok ma a popra tesznek, a sznobok paradicsoma az amerikai Coachella is a The Weeknd, Beyonce, Eminem hármast szerződtette fő fellépőnek, nem mondjuk Metallica, Rammstein, Pearl Jam volt a névsor. Ennek sok oka van, többek között a Deezer és a Spotify tehet róla állítólag, meg a többi stream zeneszolgáltató, de ez mindegy is.

Jönnek az utóbbi évek melankolikus és szomorú sztárjai, a szomorúság királynője mindjárt az első nap, vagyis Lykke Li, aztán Kendrick Lamar a szomorú Dr. Dre, és lesz Lana Del Rey, aki meg végül is egy szomorú Britney Spears. Azért lesz tánc is, például fellép Dua Lipa, aki meg az albán Britney Spears lenne, ha nem Londonban élne. Amúgy, ha már London: az anglománoknak is zsíros falatok jutnak, az Arctic Monkeys, a Mumford & Sons, a Bastille, a Gorillaz, Liam Gallagher és még sokan, nem véletlen tehát az angol roham a jegypénztáraknál. És aki teltház közelbe jutatta a jövő hétfői napot, mert már kevesebb mint 500 jegy maradt aznapra, Kygo, aki Selena Gomeznek írt himnuszt. Ez persze csak a Nagyszínpad, ott van még az elektronikus zenének otthont adó Aréna, aminek idén a Bacardi adott nevet, vagy az A38 sátor, aminek meg a MasterCard.

A látvány pedig tényleg durvább lesz minden eddiginél, annyi ledfalat raktak fel a Nagyszínpadra idén, amennyi összesen nem volt a kisebb színpadokon tavaly, tényleg mindenhol LED van a színpadon és körülötte.

Nagy dolog készül tehát a héten, és még egy létfontosságú infó, hogy az igazán lényeges dolgokról is beszéljünk, nincs már ToiToi vécé, új nevet kapott a cég. Mostantól a kicsit félrevezető yoo! néven keresd a mobilvécéket, és igen, ezentúl nehezebb lesz megkérdezni másokat, hogy nem tudod merre van itt egy yoo!?

Sziget Fesztivál, Budapest, augusztus 8-15. jövünk még a fesztivál hírekkel, videókkal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló