Zene

Megmutatjuk mi tűnt el az idei Sziget fesztiválról, és mi lett helyette

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.08 | 16:48

Fotó: László Mudra http://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

Az elmúlt két évtizedben megszokhattuk, ha latin-amerikai zenekar lép fel a Szigeten, akkor a helyszín nyilván a Világzenei (Nagy)színpad. Csakhogy idén, hosszú évek után először nincs ilyen pódium: sem a Sziget-spiccen, sem a klasszikus, csúszdák mögötti terepen, sem a Csónakház előtti placcon. Az egykoron az egész fesztivál egyik legnagyobb és legszínvonalasabb helyszínét sokan megsiratták már, s legalább ugyanennyien ágáltak bőszen a csalárd, kirekesztő, multikultiellenes stb. döntés ellen, de mi most tekintsünk el a hőzöngéstől. Annál is inkább, mert aki az utóbbi években figyelemmel kísérte a (khm) világzenei produkciókat, az bizony szomorúan tapasztalhatta, hogy a fellépőkre alig-alig voltak már kíváncsiak a fesztiválozók, gyakorta 1-2000 ember előtt játszottak a korábban akár nagyobb tömegeket megszólító bandák is.

Ennek nyilván sok oka van, a fesztivállátogatók életkorától a világ zenei trendjein át a meghívott előadók színvonaláig, de a tény tény marad: a Világzenei Színpad alól mostanra kifutott a talaj.

Igazán nekibúsulni persze senkinek nincs oka, már csak azért sem, mert Global Village fantázianéven idén is van a témába illeszkedő helyszín (ráadásul az utóbbi években megszokott réten), arról nem is beszélve, hogy a szervezők egy bravúros huszárvágással egy csillárokkal, színes drapériákkal kicsinosított kis sátrat rittyentettek az érdeklődőknek. Így aztán nemcsak hangulatos, de az érdeklődők számához sokkal jobban passzoló keretek között csaphatott bele tegnap este a kolumbiai színeket képviselő, 2000 óta együtt muzsikáló Puerto Candelaria a lecsóba, velük teszteltük a helyszínt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Durante el Ilógico Tour hemos descubierto que él es un Sargento de Infantería: a su mando hemos hecho caminatas kilométricas, travesías desafiantes para pies y zapatos siempre con una historia, un lugar secreto por descubrir, un dato inexacto. Él es caminante y descubridor que conociendo perfectamente las rutas, toma otras para llegar exactamente a donde no esperaba. @juanchosargento @merlinprodu . . #PuertoCandelaria #LosCandelarios #Juy #MerlinProducciones #ColombianMusicSolutions #Audiotechnica #CumbiaRebelde #IlogicoTour #CrazyParty #SargentoRemolacha #CaballeroDelBajo #DiggyPajarito #MusicaColombiana #LatinMusic #AmorYDeudas #JuanchoValencia #CinemaTropico

Puerto Candelaria (@puertocandelaria) által megosztott bejegyzés,

Némi előzetes óvatosságra adott okot, hogy a zenekar a neten keringő, fantáziadúsnak nehezen nevezhető marketingszövege szerint több stílus megalkotójaként igazi úttörő a maga nemében, és a rossz érzésre kicsit az is ráerősített, hogy mindezek után a sátorba lépve MC Hammer Der Komm.., akarom mondani, U Can’t Touch This-ének latinba oltott feldolgozása fogadta az érdeklődőket, de aztán valahogy minden jobbra fordult, és egy egész kellemes kis buli kerekedett ki a dologból. Nem kell semmi extrára gondolni, Juancho Valencia és társai valójában nem forradalmárok, sőt még csak olyan nagyon elittanulóknak sem mondanám őket, de a lecke felmondása egyáltalán nem okozott gondot nekik, így a műsoridő előrehaladtával egyre több láb, csípő és egyéb testrész lendült mozgásba a cumbia és salsa ritmusára.

A fülledt szalonhangulatban még az sem okozott fennakadást, amikor a zenekar ötven perc után eljátszotta, hogy véget ért a móka: a bemondást követően ugyanis gyakorlatilag azonnal folytatták a zenélést, még vagy újabb húsz percig. Addigra meg már úgysem nagyon maradt további muníció, így maradjunk annyiban: a Puerto Candelaria koncertje egy bomba estéhez kevés, egy kellemes kezdéshez viszont abszolút elég volt.

Sziget Fesztivál – PUERTO CANDELARIA (COL),
2019.08.07, Global Village

Muttley


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.