Zene

Végre péntek, de mit gurít erre a várva várt napra a Sziget?

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.11 | 08:52

PJ Harvey és a Kasabian alapvetés, de olasz szvingerek és progresszív ausztrál djane-ek is várják a szigetelőket.

A hétvége mindig csúcs időszak, és ez nem is lesz máshogy az idén a 25. jubileumát „ülő” Szigeten sem. Tehát teltházra rendkívül nagy esély van, így érdemes hamar kitelepülni. A Dan Panaitescu Nagyszínpad ma sem kérdés: már a matiné-sáv is elég izmosra sikerül. 16h-kor ugrik a színpadra ugyanis az izgalmas alterockban nyomuló svéd Mando Diao, akik a friss-ropogós, Good Times című, nyolcadik korongjukat futtatják meg:

17.45-től végleg a britek veszik át itt az irányítást: drum&bass-szel hozakodik elő a londoni Rudimental, majd fél nyolckor a várva várt dorseti indie nagyasszony, PJ Harvey jön el hozzánk, első ízben. A 47 éves multiinstrumentalista művésznő és Nick Cave óriási hatást tettek anno egymásra, melynek lenyomata ez a szenvedélyes duett:

Harvey Cave-en kívül kollaborált Trickyvel és Josh Homme-mal is, de filmes és színházi munkái sem az elhanyagolható kategóriába esnek. A költőként is fényesen teljesítő Polly Jean már a nyolcadik albumán is politizált, és a kilencedik, a The Hope Six Demolition Project című, tavalyi LP-n sem rejti véka alá véleményét: most a globális folyamatok foglalkoztatják. A karizmatikus énekesnőt a Kasabian követi, akik a Polskis klipjükkel már belopták magukat a közép-európai szívekbe.

Boy next door @metronomefestival #metronomefestival #Prague #kasabian

A post shared by Kasabian (@kasabianofficial) on

A leicesteri fiúk szintén az indie rock vonalon ügyködnek, annak is a kísérletezősebb területén, és most a For Crying Out Loud című, legújabb dobásukat mutatják meg Budapestnek.

Ezalatt a Színház- és Táncsátorban duplázik egy francia hip-hop darab (16 és 19 órától), melynek D-Construction a címe. A méretes fémszerkezetet belakó Compagnie Dyptik saint-étiennei táncosai a szabadság számos aspektusát fogják mozdulataikkal megjeleníteni:

A Világzenei színpad eseményei ma a latin jegyében zajlanak: a tüzes brazil Bixiga 70 után fél tíztől a szicíliai Rosario (Roy) Paci fogja fújni. Az alterockba és anarcho-punkba is belekóstoló, világjáró trombitás Manu Chaoval és Boban Markoviccsal is készített közös albumot, de Mike Pattonnal és a Gogol Bordellóval is szűrte már össze a levet. 15 éve alapította meg saját, Aretuska nevű bandáját, mellyel szülőföldje dallamait küldi rá calypso és swing alapokra:

Az A38 helyszín is fogós lineuppal készül; eben a sátorban ma főleg tengerentúli előadókkal számoljunk: 20.15-től a félig filippino származású, 36 éves detroiti rapper, Danny Brown, 23.45-től pedig az instrumentális hip-hop császára, dj Shadow fogja adagolni a grúvokat. Akinek hatvanezer bakelitje van, az tudhat valamit. Legalábbis bő két évtizede lett világbajnok hangmintázásból utóbbi emberünk, aki csakis loopokból rakta össze Endtroducing című, ’96-os anyagát. Három éve hozta tető alá Liquid Amber nevű kiadóját, és trapes ügyekbe is ártotta azóta magát, méghozzá a Nite School Klik nevű formációjával. A 45 éves kaliforniai fickó tavaly nyáron hozakodott elő The Mountain Will Fall című, ötödik szóló kiadványával, és reméljük, hogy továbbra is igaz a mondás, miszerint „nagy hegynek nagy az árnyéka”:

A miami GTA (Good Times Ahead) dj-párosa már Diplo, Rihanna és Calvin Harris figyelmét is felkeltette. Elektronikus világukat követően továbbra is jó időben leszünk, jó helyen, ugyanis az OWSLA küldötte, a kamionos bajszú Valentino Khan érkezik, egyenesen Los Angelesből. Skrillex és Diplo cimborájának future house, moombahton és dubstep cuccai virradatig fognak pörgetni:

Eközben az Electronic Beats Arénában ausztrál versenyzők teszik oda magukat: hajnali 1-től tropical house-szal szórakoztat Thomas Jack, majd a dalra is fakadó Nervo-csajok pakolnak. A modellként is számottevő Miriam és Olivia elsősorban progressive, illetve electro house ütemekkel bombáz. Az impozáns kollaborációs listával (többek közt Steve Aoki, Avicii, David Guetta, Nicky Romero) rendelkező melbourne-i ikerpár 2.30-kor kezdi meg áldásos tevékenységét a pult mögött:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.