Zene

Vasárnapi döglés helyett: Sziget? Naná!

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.13 | 07:52

Érzelmes szintipop és táncos EDM a mai csomagban, némi latin lezserséggel. Amerika ezer arca, egy csipet Angliával, jöhet?

Véletlenül sem lesz álmos a vasárnapi nap a Szigeten, ugyanis már 16.30-tól az a pszichedelikus soul-beat Qualitons  csap a lecsóba a Petőfi színpadon, akikre maga a Red Hot Chili Peppers legénysége is felfigyelt tavaly a Dunaparton. A hazai indie-alter jegyében zajlanak itt a további koncertek is: eljön a hiperkarma, a Margaret Island és a Vad Fruttik is.

Aki viszont nem hazai underground sztárokkal múlatná az időt – teljesen érthető módon – az továbbra is cövekeljen le a Dan Panaitescu Nagyszínpad előtt, melyet ma is a szigetországiak hódítanak meg. A londoni poszt-punk White Liestól a hazánkban már többször nagy szeretettel fogadott Hurts veszi át fél nyolckor a stafétát: a jóvágású manchesteri szintipop duó nyolc éve indult hódító útjára, legutóbb pár hete az EFOTTon lehetett látni őket. Wish című, 2015-ös epikus videójukat a kanadai kolléga, a fotósként is maradandót alkotó zenész, Bryan Adams rendezte:

Adam és Theo rajongóinak vágyai mostanában sorra teljesülnek, ugyanis szeptember végén érkezik a Desire címet viselő, negyedik LP, melyről biztosan beillesztenek pár új tételt is a slágerekkel kibélelt setlistbe.

Köszönöm, köszönöm, köszönöm @efott_official ?? . (? @joshuahalling)

A post shared by Theo Hutchcraft (@theohurts) on

Fél tízkor az elektronikus szálra erősít rá az amerikai Chainsmokers, azaz Andrew Taggart és Alex Pall kettőse. A new yorki EDM-huszárok fő inspirációként Pharrell Williams és deadmau5 nevét jelölték meg, majd 2014-ben dobtak egy nagyot a #Selfie című kompozíciójukkal. Az időközben számos díjat – még Grammyt is – besöprő producerpáros nem kapkodta el az első album munkálatait: idén tavasszal érkezett meg a Memories …Do Not Open című debüt.

Ha tradicionálisabb vizekre eveznénk, akkor kiváló opció lehet 20.15-től az A38-sátorban a szintén tengerentúli Allah-Las műsora, akiknek bocsássuk meg a nem túl szerencsés névválasztást. 2008-ban, amikor alakultak, még jó ötletnek tűnt egy pszichedelikus hullámokon szörföző, csilingelő vintage hangzásra és küllemre játszó beat zenekarnak a Hatalmas Allah nevet adni. A nagyszüleink retro életérzését precíz műgonddal visszaadó kvartett mindenesetre hibátlan (idő)utazós illúziót képes kelteni:

Az utánuk következő, velük nagyjából egyszerre induló, new yorki post-grunge The Pretty Recklessnek adatott meg, hogy ők lehettek május 17-én a Soundgarden utolsó előzenekara. Utánuk lép színpadra az új-zélandi The Naked and Famous. Az egyébként jól öltözött aucklandiak főleg indie elektronikában nyomulnak, és nemrégiben turnéztatta meg őket a Blink-182. Szintén A38-teltházas visszatérő a Tycho: a san fransiscoi Scott Hansen ambient formációja tavalyi, Epoch című, negyedik albuma Grammy-jelölést is hozott a konyhára.

A Világzenei színpad ma főleg a Földközi-tenger arcai mutatja be, de a menü kellős közepébe ékelődik be a chilei Chico Trujillo. Amerika teljesen más aspektusát jeleníti meg a nagy létszámú zenekar, akik a cumbia megújítói: a tradícionális tánczenét ska, andoki folk, rock és reggae színekkel dúsítják.

Az Opera & Jazz színpad 23 órai „rezidense”, Gabriel Prokofiev és brit csapata ma estére fúvósokkal kiegészülve szemezget kortárs darabokból. A Péter és a farkas zeneszerzőjének, Szergej Prokofjevnek unokája szaxofon és basszus klarinét segítségével szólaltatja meg – többek között – Philip Glass, Tom Richards, Ben Vince és saját szerzeményeit.

A Colosseum ma estére az elektronika latin szeretőivel kedveskedik: 22.30-tól a madridi Henry Saiz után Hernan Cattaneo szervíroz argentin house-t.

Az Electronic Beats Aréna ma éjjelre Steve Aoki fennhatósága alá kerül. A tengerentúli Dim Mak electro house label tulaja istállójának európai tagjait futtatja meg 22 órától, illetve áll be maga is a lemezjátszók mögé, hajnali kettő tájban. A 40. életévét taposó floridai producer Kolony című negyedik korongján szinte még meg sem száradt a festék:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló