Zene

A Twin Peaks filmzenéje – kik léptek fel a Bang Bang bárban idén?

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.09 | 17:13

David Lynch nem csak a film - és sorozatkészítésben tudott maradandót alkotni, de mindig is híres volt arról, hogy nagyon fontos számára a zene.

Az első két évadban szinte állandóan szólt a baljós és emlékezetes muzsika, és a 26 év után visszatérő sorozat új részeihez is ő maga válogatta ki a szintipop, rock, country és metál zenekarokat, illetve azokat az énekeseket vagy énekesnőket, akik nagyon közel állnak hozzá. Sőt, a harmadik évadban már több olyan dal is szerepel, amit ő maga írt, hiszen ő is aktív zeneszerző – Angelo Badalamentivel közösen ő írta a sorozat főcímzenéjét is, és 2011 óta már két experimentális rocklemezt is kiadott (Crazy Clown Time – 2011, The Big Dream – 2013).

A Twin Peaks új évadának majdnem minden részében volt egy zárójelenet, amely a Bang Bang bárban fellépő zenészeket, zenekarokat teljesen új színben mutatta meg. Az emlékezetes nyolcadik részben a Nine Inch Nails játszott, a Pearl Jam énekese, Eddie Veddert születési nevén konferálták fel, és voltak olyanok, akik a Lynch-fanoknak már jól ismert vendégnek számítottak: a Mulholland Drive emlékezetes jelenetét jegyző Rebekah Del Rio Moby oldalán tűnt fel újra, és a Twin Peaks egyik védjegyének számító Julee Cruise pedig az utolsó előtti részben tért vissza a vörös függöny elé.

Szóval volt miből válogatni: a 10 legjobb karakter után most következzen a 12 leginkább emlékezetes zenés jelenet a Roadhouse/Bang Bang bárból.

Chromatics

A 2001-ban Portlandban alakult szintipop zenekar David Lynch személyes kedvence, nem véletlen, hogy két részben is fellépnek. A dupla pilot epizódot ők zárják a Shadow című számukkal, aztán a 12. részben még egy instrumentális dalt is eljátszanak zenekarvezető Johnny Jewel instrumentális Windswept című albumáról.

2. rész:

12. rész:

Au Revoir Simone

A brooklyni csajtrió nagyjából egy évtizeddel ezelőtt találkozott a Twin Peaks rendezőjével egy könyvesboltban, aztán később Lynch készített egy remixet az egyik számukhoz. Idén pedig ők is kétszer tűntek fel a sorozatban, egyszer a negyedik rész végén a Lark című dalukkal, majd a kilencedik epizódban, Sky Ferreira jelenete alatt is ők zenélnek.

4. rész:

9. rész:

The Cactus Blossoms

Az S03E03 végén a minneapolisi gitáros-énekes testvérpár, Page Burkum és Jack Torrey country-folk együttese, a Cactus Blossoms vendégeskedett a Bang Bang Bárban, ők a Mississippi című 2015-ös dalukkal zárták az epizódot.

Trouble

A rendező fia, Riley Lynch is zenélt Trouble nevű zenekarával az ötödik részben. A Snake Eyes című számot előadó zenekar azért is érdekes, mert a doboknál az a Dean Hurley ült, aki a Lynch-filmek zenei szerkesztőjeként és a Lynch-lemezek producereként és zenészeként is ismert. A szaxofonnál pedig a Dirty Beaches nevű zenekar tajvani-kanadai zenésze, Alex Zhang Hungtai volt hallható.

Sharon Van Etten

A 6. rész végén Sharon Van Etten játszotta el Tarifa című 2014-es dalát, nála jobbat nem is választhatott volna David Lynch.

Nine Inch Nails

Az emlékezetes, őrült és megosztó nyolcadik epizódban a Nine Inch Nails nem a végefőcím alatt zenélt, hanem kapott egy külön jelenetet. Trent Reznor mellett az énekes felesége, Mariqueen Maandig is vokálozott a színpadon a She’s Gone Away című szám előadása közben.

Hudson Mohawke

A skót producer egy kiadatlan kompozíciót mutatott be egyedüli DJ-ként a Bang Bang Bar színpadán a 9. részben, miközben a tavaly ősszel Budapesten járt énekesnő, Sky Ferreira színésznőként mutatkozott be, és arról beszélt, hogy miért is rúgták ki az előző burgerezőből, ahol pincérnőként dolgozott.

Kirúgtak. Kirúgott az a tetű. Gondolom azért, mert betépve mentem be párszor. Nem kurva mindegy? Elvégeztem azt a rohadt melót.

Moby és Rebekah Del Rio

Julee Cruise mellett a másik nagy visszatérés: Rebekah Del Rio, a Mulholland Drive emlékezetes “Silencio” jelenetében éneklő Rebekah Del Rio egy nagyívű, hat perces érzelmes dalt adott elő a színpadon, ahol Moby gitározott mellette, billentyűsként pedig a neves angol hangmérnök-producer, Nick Launay zenélt.

The Veils

Az angol dalszerző-gitáros-énekes Finn Andrews és zenekara nem teljes létszámban tűnik fel a 15. rész végén (csak a billentyűs és a basszusgitáros lány van jelen, a dobos valamiért hiányzik), de így is nagyon meggyőzően adják elő az Axolotl című számukat.

Eddie Vedder

“Hölgyeim és uraim, a Roadhouse büszkén mutatja be önöknek Edward Louis Seversont.” A Pearl Jam énekese egyszál akusztikus gitárral a színpadon énekli az Out of Sand, és ez dramaturgiailag is nagyon passzolt az alapból is erős 16. epizódhoz.

Julee Cruise

Julee Cruise és a Twin Peaks története teljesen összefonódott. Egyrészt eredeti sorozat első két évadában több dalt is énekelt (Rockin’ Back Inside My Heart, The World Spins), és még az 1992-es Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! mozifilm bárjelenetében is feltűnt. Idén 26 év után állt újra a kisváros kedvenc szórakozóhelyének színpadára, ahol újra elénekelte a The World Spins című számot. És hogy teljesen bezáruljon a kör, Julee Cruise mögött az árnyékban az évadnyitó dupla epizód lezárói, a Chromatics tagjai játsszák a kísérőzenekart.

A Twin Peaks harmadik évadának soundtrackje szeptemberben jelenik meg, de a fenti playlisten vagy itt már meg lehet hallgatni az új évad zenéit egyben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló