Zene

Az 5+1 legjobb vizualitással bíró klip az elmúlt évből

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.17 | 17:13

Egy videóklip elsősorban a vizualitásról szól: már rég nem elég, ha csak azt látjuk 3-4 percen keresztül, hogy egy előadó vagy egy zenekar játszik különböző helyszíneken. Összeszedtünk néhány emlékezetes és karakteres videót az elmúlt egy-másfél évből.

Coldplay: Up&Up

Chris Martin és zenekara ezzel a klippel vulkánból kitörő pattogatott kukorica, mosogatószivacsra felhúzott futballpálya és a sztratoszférában hintázó kislány – ezek mind egyedi vizuális élménnyé teszik a klipet. A zenekar tagjai pedig Gulliverként tűnnek fel a klipben – a basszusgitáros például a felhők felett penget, a dobos az égben ülve játszik, Chris Martin pedig óriásként fekszik a Földön. A vizuálisan nagyon erős klipet Vania Heymann rendezte.

Cassius ft. Cat Power

Az Alex Courtes rendezésében készült klipben is az osztott képernyő nyújtotta lehetőségekből hozták ki a maximumot: egymással ellentétes helyszínek, tájak és emberek kerülnek egymás mellé, és így egészen különleges masszát hoznak létre a Cassius zenéjére. Érdemes megnézni.

Cassius ft. Cat Power Pharrell Williams | Go Up from DIVISION on Vimeo.

David Bowie: Lazarus

A Johan Renck által rendezett videó maga a vizuális gyönyör, még ha a maga szomorú és baljós módján is. David Bowie a halála előtt a kórházi ágyán, bekötött szemmel, félig lebegve énekli, hogy „Look up here, I’m in heaven”.

Beyoncé: Sorry

Voltaképp nem is történik sok minden ebben a fekete-fehér klipben, mégis magával ragadó és meggyőző lett a végeredmény. Az énekesnő végigbulizza a klipet az afrikai szellemidézőknek kifestett táncosaival, és egy trónon ülve nézi végig, ahogy Serena Williams a földön csúszik mellette. A klipet elég sokan rendezték, és benne volt a stábban a híres kliprendező, Mark Romanek is.

Radiohead: Daydreaming

Úgy tűnik, hogy vizuálisan nem nagy élmény ez a Radiohead-klip, hiszen csak annyit látunk, hogy Thom Yorke sétál különböző helyeken, kinyit különböző ajtókat, aztán a végén egy havas tájra ér, és motyog valamit a kamerába a klip végén. A Paul Thomas Anderson által rendezett videó mégis valahogy annyira karakteres és emlékezetes, hogy itt a helye ezen a listán.

+1: RUMEX: Summer Syndrome

Az alábbi klip ugyan nem 2016-os, hanem egy évvel korábban született, de annyira erős vizuálisan, hogy itt a helye. Akik követik a hazai könnyűzenét, már biztosan találkoztak RUMEX nevével – ő nem más, mint Fazakas Fanni, aki ezzel a videóval az 1. Klipszemle fődíját el is vitte. Ez a klip olyan, mint egy nagyon erős, szürreális és vicces trip, és az a legjobb benne, hogy mindig fel lehet fedezni benne valami újat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló