Zene

10 lemez, amit hallanod kell, ha jobban akarsz dolgozni

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.05 | 06:46

Ezek az albumok segíthetnek abban, hogy hatékonyabb legyen a munka.

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a zene segíthet a munkánkra koncentrálni – ez egy tudományos tény. A zene nem fejezi be a munkát, amit elkezdtünk, nem lehet vele beszélgetni, de feltétlenül segít abban, hogy összpontosítani tudjunk, és csak egy konkrét feladatra fókuszáljunk. Ilyenkor nyilván nem másfél perces punk vagy hardcore számokat kell hallgatni, hanem valami nyugodtabb, lágyabb, emelkedettebb zenét.

A koncentráció ma különösen nehéz feladat, főleg ha sok a munka vagy a tanulnivaló. A Noisey összeszedett 10 lemezt, ami segít az összpontosításban, ezekkel az albumokkal lehet a legjobban odafigyelni a munkánkra, és ezzel növelni a termelékenységet.

William Basinski: The Disintergration Loops

Az amerikai zeneszerző repetitív felépítésű, önmagukba gyakran visszakanyarodó ambient lemeze tökéletesen alkalmas munka mellé. Ez a Disintegration Loops sorozat első része, amely pontosan 2001. szeptember 11-én lett kész, ráadásul a szerző szemtanúja is volt a World Trade Center elleni terrortámadásnak, mert brooklyni erkélyéről pont rá látott a tornyokra.

Grouper: The Man Who Died In His Own Boat

Éteri hangzás, álomszerű vokálok, és valami egészen baljós, de közben nyugodt atmoszféra: a Grouper lemeze nem éppen háttérzene, viszont egészen biztosan segít az összpontosításban. Ez amúgy már a nyolcadik albumuk:

Kiasmos: Kiasmos

Az Ólafur Arnalds és Janus Rasmussen alkotta izlandi techno duó, a Kiasmos két éve járt már Budapesten – ez az albumuk az egyik legerősebb alkotásuk.

Nicolas Jaar: The Essential Mix

Ez a mix még 2012-ben jelent meg hivatalosan: a fiatal chilei zeneszerző-DJ öt évvel ezelőtt készítette ezt a mixet a BBC Radio 1 számára. Tökéletesen alkalmas munkavégzés mellé.

Underworld: Beaucoup Fish

Ha valami gyors határidős melónk vagy leadandónk van, és fel kell pörgetni magunkat úgy, hogy koncentrálni is tudjunk, a legjobb választás az Underworld ’99-es lemeze, amelynek pont idén nyár végén jött ki az újrakiadott változata vagy két tucat remixszel – az új verziót itt lehet megrendelni, itt pedig meghallgatni.

Bonobo: Late Night Tales
A nagyszerű Late Night Tales sorozat számára készített Bonobo-válogatás hipnotikus, magával ragadó, de pont csak annyira, hogy hallgatása közben nyugodtan lehessen dolgozni.

Brian Eno: Ambient 1

Ez a lemez abban az esetben jó választás, ha valamilyen monoton munkát végzünk vagy olyan tevékenységet, amelyhez nyugodt, elmélyült állapot szükséges. Brian Eno legendás alkotása úgy lenyugtatja az embert, mint egy Xanax.

Dave DK: Val Maira

Ha betesszük ezt a dallamos minimál techno lemezt, máris jobb kedvünk lesz, és persze nem megy el a kedvünk a munkától se.

Brian Eno: Thursday Afternoon

Four Tet: Boiler Room Live Set

Ez sem egy teljes album, hanem egy atmoszférikus szett az egyik legjobb kortárs elektronikus zeneszerzőtől. Íme Four Tet a Boiler Room londoni fellépésén:

Ha esetleg úgy alakul, hogy még éjszaka is melóznunk kell, tiszta szívvel ajánljuk ezt a másik Brian Eno alapvetést: az biztos, hogy a Thursday Afternoon is teljesen megnyugtat majd minket. Jó munkát mindenkinek!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló