Zene

Huszonöt éve nem adtak el ennyit, de melyik vinyl lemezből adták el a legtöbbet 2017-ben?

  • Szerző:homarton
  • 2017.10.09 | 16:48

Továbbra is menő a baka: a fizikai és digitális albumeladások idén is csökkentek, viszont a bakelit-lemez eladások emelkedtek.

Tavaly az Egyesült Államokban 25,9 %-al, Nagy-Britanniában pedig 53 %-al nőttek a vinyl lemezek eladási számai, ezzel elérték az 1991-es szintet. Ez az USA esetében 7,2 millió, a szigetországban pedig 3,2 millió eladott bakelitlemezt jelent.

Ez talán annak is köszönhető, hogy Jamaica legnagyobb bakelitlemez-gyártó üzeme, a Tuff Gong Records 25 év inaktivitás után kezdett újra vinylt gyártani, valamint a Sony is 30 év után ismét előállít bakeliteket Tokióban, és a Warner is elindított nemrég egy csak vinylekre szakosodott céget Run Out Groove néven.

A Nielsen Music nyilvánosságra hozta a harmadik negyedéves zeneipari jelentését, amelyből kiderült, hogy a zenehallgatók havonta már több mint 8.3 milliárd számot játszanak le a streaming szolgáltatók segítségével, összeségében pedig 287 milliárd lejátszott streamet hallgattak eddig az emberek. Ez egészen pontosan 59,4 százalékkal több, mint tavaly.

A vinyl lemezek eladása továbbra is nő

Érdekes adat, hogy amíg a fizikai albumok eladási statisztikája ismét csökkent 18,3 százalékkal, és a streaming és a digitális albumeladás iránt is egyre kisebb az érdeklődés (előbbi 19,5, utóbbi 23, 1 százalékkal kevesebb lett), addig a vinyl lemezek birtoklása iránti vágy egyre csak emelkedik. Idén összesen 9,35 millió ilyen formátumú lemezt adtak el a világban. Ez a tavalyihoz képest három százalékos növekedést jelent.

Na és mi lett 2017 legnagyobb példányszámban eladott bakelitlemeze?

Az idén 50 éves évfordulóját ünneplő Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band a Beatlestől, a maga 40.000 példányával.

Nyitókép: Pexels.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló