Zene

60 éves lett a Jailhouse Rock – itt vannak a legjobb feldolgozásai

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.14 | 16:43

1957 októberében jelent meg a Börtönrock című musical, a filmhez írt azonos című dal pedig a mai napig Elvis Presley legismertebb slágere.

Ha megkérdezel egy átlagos Elvis Presley-rajongót, hogy melyik a kedvenc dala a Királytól, valószínűleg a Jailhouse Rockot fogja mondani. Ha megkérdezel egy popkultúra függőt, hogy mi volt az ötvenes évek ikonikus szerzeménye, ő is ugyanezt a számot fogja mondani.

A dalt Jerry Leiber és Mike Stoller írta az azonos című sikerfilmhez, a Börtönrockhoz, amelyben természetesen Elvis Presley játszotta a főszerepet. A film 60 évvel ezelőtt, 1957 október 17-én jelent meg az Egyesült Államokban – a két héttel korábban megjelent dal pedig a mozinak (is) köszönhetően ért el hatalmas sikereket, heteken keresztül vezette az eladási listákat és óriási hatást gyakorolt az egész világ popkultúrájára. Nem véletlen, hogy később a Rolling Stone minden idők 500 legjobb dalának listáján a 67. helyre választotta a dalt.

A feszes, tört ritmus és az azonnal ható, slágeres dallam megtette a hatását: az ötvenes évek második felében valami teljesen új jelent meg az éppen megszülető könnyűzenében. A teherautósofőrből lett Elvis berobbant a popkultúrába, és teljesen megváltoztatta azt: ő volt az első popsztár, akit a világon mindenki ismert és mindenki elismert. A Jailhouse Rock szövegében több karakter is feltűnik, akik a valóságban is léteztek, például Shifty Henry, aki egy Los Angeles-i zenész volt, de a Purple Gang nevű amerikai bűnbanda is igaz történet alapján került be a dalba, és a Sad Sack nevű gúnynevet is használták az ötvenes években az amerikai hadsereg lúzer katonáira.

Az pedig egy külön történet, hogy mennyire nagy hatással volt a szám a popzene későbbi évtizedeire is, ekég csak a Blus Brothers c. filmre gondolni. Az alábbiakban összeszedtük a szám öt legsajátosabb újragondolt verzióját vagy éppen remixét.

The Blues Brothers:

Természetesen a Blues Brothers zárójelenetével kell kezdenünk a sort: ez az egyik legdögösebb és legviccesebb feldolgozás is egyben.

Jeff Beck Group:

A Jeff Beck Group már egy sokkal komolyabb újraértelmezést készített, de szinte hibátlanul sikerült a saját zenei képükre formálni a dalt.

Queen:

A Queen koncertlemezére került változat egyszerű, mint a faék, mégis dögös.

Mötley Crüe:

Az amerikai glam metál zenekar egészen új színt és új szintet adott Elvis Presley slágerének.

Skrillex remix:

Na de hogyan remixelte Skrillex a dalt? Hát valahogy így. Nincsenek szavak.

Börtön rock:

A világért sem hagynánk ki erről a listáról a Jailhouse Rock magyar fordítását, amelyben olyan kiváló sorok is szerepelnek, mint például

A megyei börtönben buli volt
A rabzenekar bömbölve szólt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló