Zene

Bob Dylan végre előkerült, és megtörte a csendet Nobel-díj ügyben

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.30 | 08:49

Ha az ember Nobel-díjat kap, akkor vagy kitörő örömmel fogadja, vagy a torkán akad a szó, ez utóbbi történt a legendás dalszerzővel.

American singer and songwriter Bob Dylan sings and plays guitar on stage, wearing a top hat, during the Blackbushe Pop Festival, Hampshire, England, July 17, 1978. (Photo by Express Newspapers/Getty Images)
Express Newspapers / Getty Imagesfotó: Express Newspapers

Október 13-án jelentették be, hogy a 75 éves, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai dalszerző-énekes kapta idén az irodalmi Nobel-díjat.  Dylan egészen péntekig hallgatásba burkolózott, be is indult a találgatás, miért nem áll ki nyilvánosság elé. Volt, aki nagyképűséget vagy egyéb sztár-allűrt emlegetett, a megoldás egyszerűbb: tényleg nem találta a szavakat, ami még egy költővel is előfordul – írja a Guardian.

A Nobel díjat odaítélő Svéd Akadémia titkára, Sara Danius többször kísérelte meg felhívni a művészt, de sorra kudarcot vallott. Mindössze annyi aktivitás történt a két hét alatt, hogy Dylan oldalán, egy új szövegkönyv ismertetőjébe került ki egy megjegyzés, miszerint Nobel-díjas alkotásról van szó.

Mikor végre telefonvégre került, így fakadt ki Dylan:

Nagyon nagyra értékelem a kitüntetést. Mikor meghallottam a hírt, elállt a szavam.

A Daily Telegraph-nak sikerült egy interjút készíteni, melyben azt is elárulta a díjazott, hogy szeretne személyesen megjelenni az átadási ceremónián.

Alig tudom elhinni, elképesztő ez az egész. Álmaim netovábbja.

A Nobel Alapítvány pénteken közölte a jó hírt, hozzátéve, hogy Homéroszhoz és Szapphó-hoz mérik a tengerentúli dalszerző munkásságát, akik eredetileg színpadra írták műveiket, és csak az utókor sorolja az irodalom kategóriájába szövegeiket. Dylan nem zárkózott el az összehasonlítástól, sőt, a “Blind Willie”, a “The Ballad of Hollis Brown”, a “A Hard Rain” és a “Hurricane” szerinte is homéroszi magasságokat karcol.

Dalok mellett festményekben és szobrokban is kifejezi érzéseit, nem kizárt, hogy egyszer még újabb művészeti ágban is honorálják majd Dylan erőfeszítéseit. Oscart mindenesetre már kiérdemelt 2000-ben, a Things Have Changed című film zenéjéért a multitálentummal bíró művész, aki művészi céljait az alábbi módon fogalmazza meg:

Minden, amiért érdemes dolgozni, időt követel. Lehet, hogy száz rossz dalszöveget kell megírnod, hogy végül egy jó is szülessen. Plusz egy csomó olyan áldozatot kell hoznod, amiről az elején még fogalmad sem volt. Ha tetszik, ha nem, magadnak kell végigcsinálni, ha követni akarod a saját csillagodat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.