Zene

Exkluzív interjú az AC/DC tagjaival új lemezük, a Power Up kapcsán

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.25 | 14:18

A Sony Music Hungary interjújában dalszerzésről, energiákról, Malcolm Young zenei hagyatékáról mesél Angus Young és Brian Johnson.

Végre megjelent az új albumotok „Power Up” címmel. Meséljetek arról, hogy jött össze újra az együttes, aminek az eredménye végül egy friss lemez lett?
Angus Young: Valójában onnan indult az egész történet, hogy összegyűlt annyi anyagom, amiből később megszületett az új lemez. Tudtam azt is, hogy Brian sok hallásszakértővel, és olyan emberrel dolgozott együtt, akik a legmodernebb technológiával segítettek neki abban, hogy megoldódjon hallásproblémája. Egyszerűen annyi történt, hogy kapcsolatba léptem Briannel, Cliffel, Phillel, valamint az unokaöcsémmel, Stevie-vel, és megkérdeztem őket, hogy részt akarnak-e venni ebben a projektben. Végül mindannyian beleegyeztek, és örültek, hogy újra a fedélzeten vannak.

Brian Johnson: Egészen különleges élmény volt az egész lemezfelvétel. Gondolhatod, ott volt mindenki, végre újra együtt. 40 éve vagyok a csapatban, többen még régebb óta, és ismét együtt voltunk, s közösen dolgoztunk egy vadonatúj lemezen.
Tudod valahogy az egész olyan tiszta és valóságos volt. Szinte érezni lehetett azt a mágiát ami belengte az egész stúdiót. Én mindenképpen éreztem, és azt is, hogy nagyon-nagyon boldog vagyok. Volt persze az egésznek egy szomorú vonatkozása is, hiszen Malcom már nem lehetett ott velünk, de tudtuk, hogy az új album valahol az ő emlékének szól majd.
Ez a hangulat hatott át mindenkit aki ott volt, még Brendan O’Brian-t, a producerünket is. Ez volt a jelszavunk: „Gyerünk csináljuk meg Malcolmért!”, és ez valahol nagyon jó érzést keltett mindenkiben.

Brian, milyen érzés újra a csapatban játszani?
Brian: Izgatott vagyok. Tudod az én koromban már senki nem lehet ilyen izgatott anélkül, hogy ne kerülne börtönbe, de viccen kívül: jó újra itt lenni, együtt a többiekkel, és közösen egy ilyen új kihívás elé nézni. Hálás vagyok a srácoknak, hogy hisznek bennem. Az, hogy visszatértem és egy új lemezen dolgozunk, számomra mindennel felér.
Most minden olyan fura. Tudod az egész vírushelyzet miatt, de tudom, hogy túlleszünk ezen is, ahogy annyi mindenen túl van már ez a csapat.

Milyen érzés volt újra stúdiózni? 6 év telt már el előző „Rock or Bust” című lemezetek óta. Könnyen összeálltak a dolgok amikor már együtt voltatok a stúdióban?
Angus: Persze, amikor már összeállt a technikai háttér, tudod a hangzás, ilyesmi akkor azt mondtuk: csináljuk. Attól a pillanattól, hogy elkezdtünk játszani már könnyen születtek meg a dalok. Tudod milyen volt az egész? Mintha mindenki elemében lenne, és ez valahol természetes is. Mintha felvennéd a legkényelmesebb cipődet, és elindulnál…

Brian: Bármikor néztem körül, boldog arcokat láttam. Phil is zseniális teljesítményt nyújtott. Cliff pedig, aki már úgy volt vele, hogy vége a zenei karrierjének, mosolyogva zenélt. Egyszerűen mindenki a legjobbat adta magából. Angus pedig, ahogy eddig is, hozta a fantasztikus dalokat. Talán nem is én vagyok a legmegfelelőbb ember arra, hogy beszéljek róluk – hiszen én csak az énekes vagyok – de minden dal fantasztikusan sikerült. Stevie is tökéletesen beilleszkedett közénk, és mindent megtett azért, hogy a lehető legjobb legyen az amit hozzátesz az anyaghoz. Keményebben dolgozott bármelyikünknél.
Egyik reggel amikor összefutottam vele a stúdióban megkérdeztem: „Mi a helyzet Stevie, minden okés?”, erre ő „Persze, minden okés. Hajnalban már itt voltam, azóta gyakorlom ezt a riffet. Azt szeretném, ha tökéletes lenne.” Aztán természetesen tökéletesen is játszotta, amikor a lemezfelvételre került a sor. Mindannyian tudtuk, hogy Malcolmnak köszönhetjük az alapokat, ezért csakis a legjobb formánkat hozhatjuk.
Valahogy ez a hangulat jellemezte az egész lemezfelvételt. Mindenki Malcom emlékéhez méltó lemezt akart elkészíteni.

AC/DC, Estadio de San Mamés, Bilbao, 28/VI/2010. Foto por Dena Flows

Mondhatjuk azt is, hogy az album Malcolm tiszteletére is készült?
Angus: Persze, az egész album egyfajta tiszteletadás a testvéremnek. Az AC/DC volt az élete. Érted, az együttest is ő alapította. Mindig szerencsésnek tartottam magam, hogy elhívott az együttesbe gitározni, és vele együtt zenélhettem. Meg is kérdeztem tőle: „Tényleg azt akarod, hogy az öcséd játsszon a zenekarban?” Erre ő azt mondta: „Igen, tudom, hogy meg tudod csinálni.”
Az, hogy így bízott bennem, engem is magabiztosabbá tett. Minden amit ebben a csapatban játszunk tőle ered, az ő stílusa, az ő zenéje, ezért is volt számomra hatalmas dolog vele együtt játszani. Malcolm találta ki az irányt a csapatnak, ő tette arra a sínre a csapatot, amin az AC/DC azóta is fut. Tőle tanultam ezt a hozzáállást is, hogy mindig menni kell tovább, előre. Az új lemez megírás közben is arra gondoltam, ő mit mondana, hogy rakná össze a dalokat, hogy bennük legyen az érzés, és a stílus. Úgy érzem, még most is ott ült mellettem a stúdióban, és tanácsokat adott.

Brian: Az új lemez valami egészen egyedülálló dolog. Bárki aki meghallja, ugyanezt mondja majd. Azok akik eddig hallották azt mondták, hogy olyan mint a régi AC/DC, és az új AC/DC együtt, mindez egyben, egy lemezen.
Egyetértek velük, fantasztikusan sikerült az album. Malcom is büszke lenne rá. Büszke lenne a végeredményre, arra, hogy megszületett egy ilyen lemez.

Az album tipikus AC/DC hangzással rendelkezik, azzal amit az emberek szeretnek. Ennyi év után honnan veszed az ihletet, hogy vadonatúj dalokat készíts, amelyek meglepik a rajongóitokat, de továbbra is hűek az együttes hangzásához?
Angus: Nos, megint sok minden Mal-tól ered, az iránytól amit ő határozott meg még régen. Mindig arra törekedtünk, hogy a saját utunkat kövessük hangzásban és stílusban, tehát ez mindig is így volt – szerettünk volna egy olyan zenekar lenni, amelyet ha hallottál a rádióban, vagy bárhol hallottál egy dalt tőlünk, akkor azonnal tudod: “Ők azok, ez az AC/DC. Ezek ők, ez az ő stílusuk.”
Mindig is ezt a stílust szerettük volna megörökíteni és továbbvinni. Így bármelyik albumnak, amit valaha készítettünk, a változatossága abban rejlik, hogy mit csinálsz az adott dalokkal. De a stílus, és az ahogy játszuk a dalokat, valamint az erőteljes hangzás, az mind változatlan marad. Minden albumnak, amely AC/DC név alatt jelenik, ennek a színvonalnak kell megfelelnie.

Van személyes kedvenc számotok az albumon?
Brian: Nos, természetesen, mert nagyon sok van – őszintén szólva az összes, az elsőtől az utolsóig. Az egyik, amelyhez folyton visszatérek gondolkodás nélkül, ha csak hallgatni akarok valamit, az a „Through the Mists of Time”. Számomra csodálatos énekelni. Lírai szempontból zseniális. Mindennek van értelme a múlttal kapcsolatban, az egész összeáll. Minden pontot eltalál. Amikor ezt a dalt rögzítettük az összes csillag együtt állt, és valami zseniális született.
Mint korábban mondtam, még mindig libabőrös vagyok, amikor meghallom, és nem tudom, miért. Gondolom, ezt nevezhetném a kedvenc dalomnak, ha ez azt jelenti, hogy mindennél jobban játszod.

Angus: Igen, ahogy Brian mondta, ez egy olyan dal – amely annak aki hallja – egyfajta időutazás.

Brian: Igen.

Angus: De amikor írom, soha nem gondolkozom ilyesmin, semmi mélyebb jelentésen. Mal is így volt, egyszerűen csak összerakjuk azt, ami akkor a legjobb.

Mesélnétek egy kicsit a „Shot In The Dark” klipjének forgatásáról?
Brian: Nos, emlékszem amikor először sétáltunk be oda, nagyon csodálkoztam. Valóban elképesztő díszlet volt. Szürreális volt, hogy őszinte legyek. Csupa fekete minden, lenyűgözően csiszolt színpaddal, a színpad körül vörös neonszállal. És a villám a háttérben, egyszerűen nem hittem a szememnek.
Láttam ezeket az embereket hátul a számítógépeknél, ahogy mindenki koncentrál. Látszott hogy ez komoly dolog. Szerintem senkit nem engedtek a színpadra, hogy nehogy összepiszkolják.

Angus: Igen, emlékszem, amikor először beléptünk, sötét volt az egész, de aztán amikor bekapcsolták a háttérvilágítást a neonnal, akkor láthattad a tükröződést. Szinte úgy nézett ki, mint a víz – tiszta, és csak a fények visszaverődése látszott. Mindenki azon volt, nehogy összekoszolják, erre megérkeztünk mi.

Brian: És jól tönkretettünk mindent!

Angus: Pontosan! Próbáltam úgy sétálni, mintha egy balerina lennék, hogy a lehető legkevésbé koszoljam össze. De ahogy mondtam, hihetetlen volt az egész, ahogy először beléptünk és felkapcsolták a lámpákat. Döbbenetes látvány volt az a fantasztikus díszlet!

Ennyi év után, hogyan sikerül még mindig ilyen magasan tartani az energiát, egyénileg és együttesként egyaránt?
Brian: Mindig is energikus voltam. Nem tudok sokáig nyugodtan ülni, folyton mozognom kellett. Apám mindig azt mondta: „Valami nincs rendben ezzel a gyerekkel, ő egy jumping jack.” És igaza volt, szóval tudod, ez tartja bennem az energiát.
Az AC/DC-ben való éneklés nem kis része ennek a dolognak. Ez nagyon sokat segít. Minden alkalommal felemel, és pörget, amikor fent vagyok. Ráadásul, úgy látom, hogy Angus is ugyanígy csinálja a dolgait, tudod, valamit csinálnom kell, muszáj, erősebben kell próbálnom.
Szóval, szerintem ez csak egy kölcsönös dolog a zenekarban, ez az AC/DC energia.

Angus: Nekem akkor kezdődik igazán, amikor felveszem az iskolai öltönyt. Nem tudom miért, amikor felöltöm az iskolai öltönyt, hirtelen másnak érzem magam. Először úgy érzem, most önmagam vagyok, tudom ki vagyok és mire vagyok képes. Aztán valamilyen oknál fogva minden megváltozik, még magasabbnak is érzem magam. Igazából tényleg, olyankor mintha még nőnék is pár centit.
Ha azt mondanád nekem: „Angus, oké, most ki kell mennünk, és ideje egy hatalmas koncertet adni!” Azt mondanám: „Persze, menjünk, bármire képes vagyok.” Imádom ezt az egészet, imádom csinálni.
Mal is büszke lenne rám, mindig azt mondta karrierünk elején, hogy megvan bennem a szikra, és egy igazán jó gitáros vagyok. Erre gondolok mindig, erre a varázslatos érzésre, amikor kimegyünk a színpadra.

Nagyon hűséges és elkötelezett rajongóitok vannak a világ minden tájáról. Úgy tűnik, hogy a zenétek összeköti és egyesíti az embereket különböző országokban, nyelveken és kultúrákban. Milyen érzés, hogy ennyi embert tudtok összekapcsolni a zenétek erejével?
Angus: Az évek során kapcsolatba léptem sok emberrel a világ minden tájáról. Nem tudom, valójában szerencse vagy mi, de azt gondolom, hogy ez valószínűleg azért van, mert elértük azt, hogy amit játszottunk – a hangzást és a stílust – olyan sok ember életére hatással volt.

Brian: Igen.

Angus: Azt hiszem ez valahogy az egység érzését kelti bennük. Mindannyian képesek kapcsolódni hozzánk, és kötődni ahhoz, amit bandaként csinálunk. Sok ember van, akik odajönnek hozzánk, és azt mondják: “Ti vagy az én bandám.” Ez nagyon jó érzés.

Brian: Szerintem ez a zenekar és a zene tiszta őszinteségének köszönhető. Ilyen egyszerű az egész. Mindenki szereti az őszinte zenét, az egész világon.

Forrás: Sony Music Hungary


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló