Tudomány

A késés egyszerű bunkóság, nem a személyiség része

Ne hidd el, ha valaki azzal érvel, hogy "a DNS-em része a késés."

Simán előfordul, hogy ha valaki folyton késik, azt személyiségjegyként, az élete részeként fogja fel, mondván, “én ilyen vagyok.” A helyzet viszont az, hogy nincs szó személyiségről, a késés egyszerűen tahó dolog – derül ki az Unilad cikkéből, amiben megszólalt David Brudö, a Remente alkalmazás kitalálója. Ez az app segít a mentális fejlődésben, így a pontosság javításában is.

A késés nem a személyiséged része, hanem egy döntés.

Brudö egy 2000 felnőtt alanyos angol kutatással példálózott. Ebből az derült ki, hogy átlagosan 9 perc késés után éreznek bűntudatot, és 20 perc késést még elviselnek a legtöbben. Viszont az már jobban idegesíti őket, ha valaki mindig késik. Az is kiderült, hogy a késők lehetőségekről maradnak le a rossz szokásuk miatt.

A pszichológusok is más-más módokon vélekednek a késésről. Van olyan elmélet, hogy a késők attól tartanak, hogy túl korán érnek oda, ezért inkább késnek, de az is lehetséges, hogy a pontatlan emberek szerint a társaság többi tagjának nem fontos, hogy mikor érnek oda.

Kultúránként nagyon eltérő, hogy mi számít késésnek. A japánoknál egy perc is késés, a németek azt szeretik, ha a vendégek tíz perccel korábban mennek, Szaúdi-Arábiában és Marokkóban viszont ha valaki fél órát késik, az még mindig pontosnak számít.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló