Helyek

Közel egy éve ég egy mamutfenyő, sem eső, sem hó nem képes eloltani

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.07 | 16:48

A kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban álló óriás mamutfenyő azóta ég, hogy 2020 augusztusában kigyulladt fél Kalifornia.

A parázsló, de még álló fát egy kutató vette észre, amikor egy ösvényen haladva füstfelhőt látott az alatta lévő szakadékban. A tűz egyetlen mamutfenyőben parázslik. A hatalmas fa, ami akár évezredek óta is ott lehet, úgy néz ki, mint egy füstölő kémény a leégett erdő közepén – írja a The Guardian.

2020 augusztusában egy villámcsapás okozott erdőtüzet

a nemzeti parkban, ami több mint kétezer éves fáknak, köztük a világ legnagyobbjának, Sherman tábornok fájának is otthont ad. A tűz heteken át égett mintegy 610 négyzetkilométeren, mielőtt a tűzoltóknak sikerült megfékezni. Néhány parázs túlélhette a téli esőt és havazást is. A fák belseje pedig

oxigénben gazdag, védett hely a tűz tartós égéséhez.

Az óriás mamutfenyőknek (Sequoiadendron giganteum) különleges kapcsolata van a tűzzel, tűzre van szüksége ugyanis ahhoz, hogy kiengedje magjait. Amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra. A 60-as és 70-es években a Sequoia Nemzeti Parkban szándékosan gyújtottak tüzeket ellenőrzött körülmények között, az alacsony intenzitású, villámlás okozta lángokat pedig hagyták leégni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.