Film

Brie Larson a majdnem első amerikai női elnök lesz következő filmjében

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.24 | 07:45

Nem, nem Hillary Clintont fogja eljátszani, hanem Victoria Woodhullt.

Victoria_Woodhull_by_Mathew_Brady_c1870

Victoria Woodhull (1838-1927) élete valóban filmre kívánkozik. Kalandos volt, fordulatos és számos elemében ellentmondott mindannak, ami akkoriban általánosnak, megszokottnak számított. Például, hogy

indult az amerikai elnökválasztáson, de 50 évvel azelőtt, hogy a nők egyáltalán választójogot kaptak volna.

Woodhull egy hiperszegény, sokgyerekes családba született, a legalja aljáról tört fel egészen magasra hosszú élete során. Szélhámos apja mellett egy darabig a családi ipart űzte, majd húgával spiritiszta lett New Yorkban. Ebből gazdagodott meg: női brókercéget alapított, és újságot is kiadott. Becsatlakozott a szüfrazsett mozgalomba, kiállt a női egyenjogúság és szavazati jog mellett.

1872-ben indult az amerikai elnökválasztáson az Egyenlő Jogok Pártja jelöltjeként. Női mivolta kevésbé zavarta az indulását ellenzőket, az már sokkal inkább, hogy akkor még csak 34 éves volt. Végül szabados életmódja és radikális hangvételű lapjának cikkei miatt veszített népszerűségéből és bukott el a választáson is. Három nappal a nagy nap előtt letartóztatták Henry Ward Beecher, köztiszteletben álló brooklyni lelkipásztor házasságtöréseit leleplező cikkei miatt. Ekkor már egyre többen fordultak ellene, többek között a szüfrazsett mozgalom is.

Romlott nőszemélynek tartották, a lapok a Mrs. Sátán gyúnynévvel illették.

Végül Angiába költözött, férjhez ment egy vagyonos brit úriemberhez. Angliában ő volt az első nő, aki autót vezetett. Alapított újságot itt is, sokat jótékonykodott, és támogatta a Vöröskereszt munkáját. És emellett még kétszer indult az amerikai elnöki székért, de egyik alkalommal sem járt sikerrel.

Brie Larson, a Szoba című filmért Oscar-díjat kapott 27 éves színésznő, akit legutoljára a friss King Kong filmben láthattunk, nemcsak a főszereplője, hanem a producere is lesz a filmnek a Victoria Woodhull életéről szóló filmnek, amit az Amazon készít majd.

HOLLYWOOD, CA - MARCH 08: Actress Brie Larson arrives at the Premiere of Warner Bros. Pictures' "Kong: Skull Island" at Dolby Theatre on March 8, 2017 in Hollywood, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images)
Brie Larson. Fotó: Frazer Harrison/Getty Images.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.