Gasztró

Chipsválság és chipspánik tört ki Japánban

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.16 | 15:40

Az egekbe szöktek az árak, miután a Calbee nevű japán gyártó bejelentette, hogy egy időre leáll néhány közkedvelt íz gyártásával. Mindenről a tájfunok tehetnek!

A Calbee pizza ízesítésű chipsét zacskónként 3400 forintos áron lehetett megtalálni a Yahoo apróhirdetési oldalán. Pedig normál esetben 550 forintot kérnek a boltban egy zacskóért. A Twitter pedig megtelt az üres bolti polcokat ábrázoló fotókkal.

Az ügy különös érdekessége, hogy a pizza ízű – és további 14 népszerű ízesítésű – chips nem örökre tűnik el. A Calbee csupán azt jelentette be a hét elején, hogy a hokkaidói vacak krumplitermésre való tekintettel egyelőre felfüggesztik ezeknek a típusoknak a gyártását. A japánok azonban, sok minden más mellett, a ropogtatnivalót sem veszik fél vállról. Az 507 millió yenes értékű Calbee pedig az ország legnagyobb gyártója, 73 százalékos piaci részesedéssel.

A lapok már azt próbálják kitalálni, hogy a rekord mennyiségű tájfun miatti vacak termés más krumplis termékekre is rányomja-e a bélyegét. Lesz-e krumplikrízis a gyorséttermekben? A cégek dolgoznak a katasztrófa megakadályozásán. A Calbee a többi sziget gazdáit korai betakarításra ösztönzi, sőt még az import is felmerült lehetőségként.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.