Belföld

Betyárok, gyilkosok, rablók és tolvajok, avagy a magyar bűntörténet súlyos alakjai

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.16 | 06:45

Ha halhatatlanok lennék, a híres-hírhedt betyár, Rózsa Sándor ma lenne 204 éves. Már rég nem él, nevét viszont a mai napig őrzi az emlékezet, pedig bünöző volt. A nehézfiúk híre is továbbél. Összeszedtünk párat, akiket Rózsa Sándorhoz hasonlóan sose felejtünk.

Rózsa Sándor

Az 1813-ban született Rózsa Sándorról olyan kép él az emlékezetben, mint amit a róla készült, Móricz Zsigmond regény alapján készült, 70-es évekbeli tévéfilmsorozat is csak megerősített. Hogy ő volt a mi legendás, romantikus hősünk, a “magyar Robin Hood”, aki sosem a maga érdekeit nézte, hanem pusztán igazságérzetből a kizsákmányoló, embertelen gazdagokkal szemben a szegényeket védte.

Rózsa Sándor 1 1971 DVDRip XviD HUN TeRaCoD

Uploaded by Roland Rózsavölgyi on 2014-04-15.

Az tény, hogy Rózsa Sándor csak a gazdagoktól lopott, ugyanakkor a zsákmányt nem osztotta szét a szegények között, bár olyan is előfordult. Ugyanakkor társaival mindig egyenlő arányban osztozott a rabolt kincseken, és ha bármelyik bandatag bajba került (mondjuk mert elfogták), segítette a családját a nehéz időkben. A betyárbecsületet így Rózsa Sándornak köszönhetjük. De azért ne feledjük el, mégiscsak egy törvényenkívüli bűnöző volt, aki nemcsak rabolt, de embereket is ölt. Nyers volt és durva. Szerencsére a tévésorozat ebből is adott némi ízelítőt.

Rózsa Sándor 3 1971

Uploaded by Roland Rózsavölgyi on 2014-04-16.

Rózsa Sándornak olyan híre volt, hogy amikor elfogták és Kufstein várában börtönbe zárták, vasárnaponként pénzért mutogatták a kíváncsi népeknek. Szabadulása után ott folytatta, ahol abbahagyta, egy idő után azonban ismét bukott. Ezután már sosem szabadult, élete végéig börtönben maradt, és egy betegség vitte el a legyengült, egykori betyárvezért. De mi persze nem erre az összeesett alakra emlékezünk, aki még csak árnyéka sem régi önmagának, hanem a vagány, fitt és csibészesen mosolygó betyárra.

Rózsa Sándor megpillantja Juliskát

Rózsa Sándor elfüttyenti magát mikor rápillant Veszelka Juliskára: -“Tyhű, be csúf!” Így bókol egy betyár:)

Sobri Jóska

Arról nincs adat, hogy Rózsa Sándornak és kortársának, a tőle pár évvel idősebb Sobri Jóskának volt-e közös balhéja, de a korabeli hírnevük nagyjából megegyezett. Ám Sobri amolyan igazi rakkenroll arc volt Rózsa Sándorhoz képest. Eleve 27 évesen halt meg (már ha meghalt, de erről később), ezzel pedig előfutára volt a popzenészek 27-es klubjának (ide tartoznak azok az énekesek és zenészek Janis Joplintól kezdve Kurt Cobainen át Amy Winehouse-ig, akik 27 évesen haltak meg). Az útonállás volt a fő specialitása, szenvedélyes és vakmerő bűnöző volt, aki nagyon rövid idő alatt vált híressé,

kurta betyárpályafutása alatt legalább annyi balhéja volt, mint Rózsa Sándornak egész élete során (ő 65 évesen hunyt el).

Sobri kimondottan szép férfi volt, akiről még az úri kisasszonyok is felhevülten ábrandoztak éjszaka az ágyaikban, ő pedig ki is használta vonzó tulajdonságát. Szeretői között nemcsak szolgáló- és parasztlányok voltak, hanem tehetősebb asszonyok, sőt hatósági ellenfelei feleségei is. Halála után (szorult helyzetben szíven lőtte magát, hogy ne tudják elfogni) 50 évvel is még működött a legenda, hogy “Sobri él”, ami pedig hasonlóan hangzik, mint az “Elvis él”, és ezzel egy másik popkulturális mítoszt is kipipálhatunk Sobri neve mellett, akinek életéről 2002-ben mozifilm is készült.

Sobri Jóska emlékére

Sobri Jóska és betyárcsapata emlékére… Commemoration about the famous hungarian highwayman, Jóska Sobri and his band…

A martfűi rém

A leghíresebb magyar sorozatgyilkos neve egészen hétköznapi (Kovács Péter), így nem is az fog fennmaradni, hanem a sajtó által kitalált ragadványnév, a Martfűi rém. A kéjvágytól fűtött, ártatlan külsejű, teherautósofőrként dolgozó gyilkos védtelen, magányos nőket támadott, erőszakolt és ölt meg. 1957 és 1967 között tevékenykedett, és bár valószínűleg több gyilkosságot is elkövetett, miután letartóztatták, mindössze négyet tudtak rábizonyítani (és még két, nem halállal végződő támadást). Mivel az ügybe a politika is vastagon beleszólt, hogy az ügyet minél hamarabb lezárják (a kommunizmusban nem létezett olyan, hogy sorozatgyilkos), az első gyilkosság miatt még egy ártatlan embert is elítéltek. Az esetről 2016-ban Sopsits Árpád forgatott nagy sikerű, Magyar Fimdíjas filmet.

A martfűi rém (18) hivatalos magyar előzetes

A martfűi rém (18) – november 10-től a mozikban! Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat.

A Viszkis

Ambrus Attila sportolóból (jégkorong) lett bűnöző emberéletet nem oltott ki, csupán a nyomaték kedvéért fenyegetőzött vele. Ő nagy értékben pénzt lopott bankokból, takarékszövetkezetekből, utazási irodákból, postákról, amit annak rendje és módja szerint el is vert. Miközben építgette jégkorongkapusi karrierjét, mellette másodállásban tolta a rablásokat, 1994 és 2000 között összesen 30-at követett el.

Ambrus a nevét onnan kapta, hogy minden rablás előtt a tetthely közelében lévő helyen megivott egy-két deci whiskey-t. Amikor elfogták, már kész kultusza volt a bűnöldözőkkel kissé pimasz rablónak, amit tovább erősített az is, hogy megszökött a fogságból, majd újabb rablásokat követett el. 10 év után jó magaviselet miatt szabadult, jó útra tért, leérettségizett, lediplomázott, megtanult angolul és kerámiakészítő lett. Életéről írtak könyvet, abból készült dokumentumfilm, jelenleg pedig Antall Nimród készít róla mozifilmet.

Így készül a Viszkis-film

Július 11-én kezdődött és várhatóan szeptember végéig tart Antal Nimród új, magyar akció-kalandfilmjének, a Viszkisnek a forgatása, amely a valóságból merítve és az alkotók fantáziájára is támaszkodva szórakoztató módon meséli el a kilencvenes évek hírhedt bankrablójának történetét. A legfrissebb hírekért, videókért, cikkekért látogasson el az atv.hu oldalára, illetve csatlakozzon hozzánk a Facebookon is.

Fekete angyal

Faludi Tímea szorgalmas munkaerőnek számított még úgy is, hogy krónikus nagyotmondó volt és nehezen alakított ki kapcsolatot másokkal. Ő is sorozatgyilkos volt, bár nem egészen olyan, mint a Martfűi rém. A kórházban dolgozó fiatal ápolólány végső stádiumban lévő rákbetegeket segített át a halálba – az ő tudtuk és beleegyezésük nélkül.

Hogy pontosan hányat, azt a nyomozás végül nem tudta megállapítani, mert a halottak nagy részét hamvasztották, de nagyjából 40 esetet vizsgáltak meg. Ez alapján kiderült, hogy a tettek oka nem nyereségvány és nem valamiféle perverz vágy volt, hanem a lány csupán a betegek szenvedésének akart véget vetni. A Fekete angyalt 2001-ben tartóztatták le, és 2009-ben szabadult.

Soós Lajos

A gátlás nélküli rendőrgyilkos. A második világháború és a rendszerváltás közötti évtizedek legsúlyosabb köztörvényes bűnözője volt, egy igazi pszichopata, akit 1979-ben fogtak el, majd egy évvel később, egyik társával együtt kivégeztek (míg harmadik társuk 2000-ig börtönben ült). Soósról a vizsgálat azt állapította meg, hogy bár csak egy gépkocsivezető volt, aki mindössze az általános iskola 5. osztályáig jutott, intelligensebb volt az átlagnál. A tárgyalását végigmosolyogta, a halálbüntetés ténye is lepergett róla. Alakját a korabeli sajtó is démonizálta, de azért nem állt távol a festett kép az igazitól: Soós alapvetően rabló volt, akit azt tett nagyon veszélyessé, hogy több embert (köztük jórészt egyenruhásokat) ölt meg hidegvérrel és kegyetlenül, mindenféle gátlás és lelkiismeret nélkül, és akkor is, amikor arra semmi szükség nem volt. Nyilván élvezte. Az egyébként is nagyon nézett Kék fénynek pedig rekordnézettséget hozott, amikor vele foglalkoztak.

Kék fény főcímzene – teljes változat

Az eredeti Kék fény főcímzene. Kurt Edelhagen – Hut Ab, Charly, 1958.

Repülős Gizi

Kosztor Sándorné, született Bodnár Gizella a magyar kriminalisztika különös alakja. 90 évesen is még aktív, alakja a rendőrség előtt több mint 50 éve jól ismert, ami könnyen lehet, hogy Guiness-rekord. A rendezett körülmények közül származó, Miskolcon született asszonyt utoljára tavaly februárban kapcsolták le, de azóta már újra szabad mint a madár, mert csak 20 nap elzárást kapott.

Forrás: youtube

Bűnözői nevét az ötvenes években kapta, amikor még voltak belföldi repülőjáratok. Felszállt reggel a gépre Budapesten, elutazott valamelyik vidéki városba, ott betört, lopott, szélhámoskodott, majd este visszatért a fővárosba. Később külföldön is szerencsét próbált több-kevesebb sikerrel, majd Párizsban rövid, de sikeres magyarnóta-énekesi karriert is futtatott. Ám az állítólag egy gyerekkori agyhártyagyulladás miatt kialakult kleptomániája nem engedte el a kezét, így Gizi néni, akit egy róla szóló könyv a tolvajok királynőjének nevezett el, időnként még be-bepróbálkozik.

Repülős Gizi THUG LIFE / KRIMINÁLIS

https://www.facebook.com/kriminalis.online.tv/ Repülős Gizi (valódi neve: Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, Miskolc, 1926. október 18.) gyakorlott besurranó tolvaj. Több mint fél évszázada ismert a rendőrök előtt. Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Autó
Nagyot változik a KRESZ januártól
  • szerző:nuus
  • 2022. 12. 28.