Környezet

Megdöbbentő videó készült egy élő tengeri szörnyről – Így fest a hatalmas óriáskalmár 

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.20 | 19:18

A példány hatalmas volt, 3 méter hosszú lehetett.

Két búvárnak sikerült felvételeket készítenie egy ritkán látható állatról, egy élő óriáskalmárról Japán nyugati partjainál – írja az AFP.

Kép: Wikipedia

jelenlegi ismeretek szerint nőstények (a két visszahúzható végtagot beleszámítva) maximum 12 vagy 13, a hímek pedig maximum 10 méteresre nőnek A két visszahúzható végtag nélküli testhossz csak nagyon ritkán haladja meg az 5 métert. Becslések szerint a nőstények elérhetik a 275, a hímek pedig a 150 kilogrammot.

Beszámoltak már 20 méter hosszú példányokról is, de ezeknek a beszámolóknak a hitelessége kérdéses.

Pontos színezetét nem ismerik, általában fehéres rózsaszín, de beszámoltak már fehéres pirosas példányról is, mely ezen a videón is látható.

Tanaka Joszuke és felesége, Miki Tojókában üzemeltet egy búvárcéget. A párost egy horgászfelszerelés-kereskedő értesítette az állatról, amelyet egy öbölben figyelt meg – számolt be róla a 24.hu.

A búvár szerint az óriáskalmár igen lassan mozgott, betegnek tűnt, bőre pedig elkezdett leválni a testéről.

Az óriáskalmárok a tengerek mélyén fordulnak elő, és bár méretük alapján csúcsragadozónak tűnhetnek, valójában vannak ellenségeik. A partra sodródó tetemek alapján a nagy ámbráscetek előszeretettel vadásznak a fajra.

Az Uránia-féle Állatvilág vonatkozó 1977-es így fogalmaz:

Az óriáskalmárokkal kapcsolatban felvetődő leggyakoribb kérdés, hogy vajon e hatalmas állatok megtámadják-e az embert, veszélyt jelentenek-e a hajók számára. Erre a kérdésre határozott igennel kell felelnünk, bár természetesen nem a nagy, modern tengerjáró hajók vonatkozásában. Kétségtelen azonban, hogy egy kisebb hajót vagy csónakot alkalomadtán megtámadhat egy ilyen óriás. Hogy erre kevés példa van, annak nyilván az az oka, hogy az óriások nem jönnek a felszín közelébe. Ez egyben szerencsénk is, mert ha nem így volna, akkor bizony veszélyt jelentenének a csónakázók számára. Szavahihető tanúk arról számolnak be, hogy az újabb időkben is megtámadtak – méghozzá nagyobb hajókat – az óriás kalmárok. Az Architeuthidák 40 km-es sebességgel haladó hajók körül úszkáltak (ez elképesztő sebesség egy víziállat számára; fogalmunk sincs arról, milyen a maximális gyorsaságuk), és támadást intéztek a hajó ellen. Feltehetjük, hogy a hajó törzsét a fogascetek testének nézték, ugyanis helyenként igyekeztek beleharapni, ahol a fogasceteknek az agya található. Hogy ez a feltevés mennyire igaz, az egyszer majd nyilván kiderül. Az óriás tintahalakkal kapcsolatos történeteket tehát nem szabad mindig meséknek tartanunk, de azt is számításba kell vennünk, hogy többnyire alaposan ki vannak színezve.”

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló