Koronavírus

Nem kér többet az EU az Astra Zeneca és a Johnson & Johnson vakcinából

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.21 | 18:48

Az Európai Unió valószínűleg nem kéri az AstraZeneca és Johnson & Johnson gyógyszergyárral kötött szerződés záradékában szereplő, összesen 300 millió további vakcina leszállítását.

Az EU inkább a Pfizer/BioNTech vállalat vakcina szállítmányát választja

– írja a Reuters.

Brüsszel el akarja hagyni azokat az oltóanyagokat, amelyekkel összefüggésben nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek. Emellett távolságot is akar tartani az unió vakcinaellátását gyártási problémákra hivatkozva hátráltató AstraZeneca brit-svéd vállalattól. A záradékban szereplő

további adagok lekérése később még megtörténhet.

Az oltási cél elérését biztosítani fogja az Európai Bizottság és a Pfizer/BioNTech április 14-én kötött kiegészítő megállapodása, a vakcina szállítás felgyorsításáról. Megállapodás szerint a gyógyszercégek a vakcinabeszerzésről szóló szerződésben szereplő 200 millió adag mellett további ötvenmillió adagot szállítanak vakcinájukból már áprilistól.

Az Európai Bizottság továbbá tárgyalásokat kezdett a Pfizer/BioNTech-kel

a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk beszerzéséről szóló szerződés meghosszabbításáról 2023-ig. A harmadik szerződés 1,8 milliárd adag, második generációs vakcina szállítását írja majd elő 2022-ben és 2023-ban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló