Lélek

Lady Gaga szerint szedje csak a gyógyszerét az, aki lelkileg nincs jól

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.08 | 14:18

Oprah Winfrey társaságában járja Amerikát a díva, hogy bátorítsa a sorstársakat.

Lady Gaga a minap Floridában járt, méghozzá Oprah Winfrey vendégeként. A WW (Weight Watchers Reimagined) & Oprah’s 2020 Vision: Your Life In Focus elnevezésű turné állomásán azt hangsúlyozta az énekesnő, hogy elege van a stigmatizálásból.

Akinek mentális problémái vannak, és gyógyszert szed rá, azt gyakran megcímkézik. Még 19 évesen tapasztalta ezt meg a saját bőrén: megerőszakolták, majd a poszttraumás stressz kezelése jött.

A hit, a remény, az ihlet és a gyógyszerek is segítettek, bármilyen ellentmondásosan is hangzik ez. Tudom, sokan idegenkednek az orvosságoktól, de szeretném ezt a beidegződést kitörölni.

Gaga annak idején a gyógyszeres kezelés mellett kognitív terápiát (DBT) is igénybe vett, plusz a radikális jóváhagyás módszerét is bevetette.

Szóval ha belegondolok, hogy most itt ülök a világ legnagyobb hatású nője mellett, akkor radikálisan elfogadom, hogy be fogom tenni a szégyenérzetemet egy dobozba, hogy lekicsinyíthessem. Mentális gondjaim vannak, egy marék pirulát szedek, hogy talpon maradjak – de igazi túlélőként tekintek magamra.

Jelenleg az Egyesült Államokban minden ötödik felnőtt – és minden 20. gyerek – szed rendszeresen valamilyen pszichiátriai szert, hogy a lelki tüneteit csillapítsa.


Vékony jégen járunk, ugyanis sokaknak nincs pénze a tablettákra vagy a terápián való részvételre. Így a lelki egyensúlyt sem könnyű fenntartaniuk; a gyógyszer ez esetben pedig létkérdés volna. Gaga az ismertségét felhasználva, rendszeresen kitér a kérdés fontosságára:

Sajnos nem mindenki engedheti meg magának a megfelelő kezelést. Kell pénz egy jó orvosra, és meg kell értenie a Z-generációnak is, hogy egész egyszerűen így működik az agyunk. A mentális egészség jelenleg válságos állapotban van.

idézi az énekesnőt a Scary Mommy.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.